Hlavní navigace

Jaguar a APU Temash se poprvé předvedou už v lednu na veletrhu CES

29. 11. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Zdá se, že nová úsporná architektura firmy AMD, známá pod označením Jaguar, je již skutečně blízko. Po uvedení APU Hondo se ozývaly obavy, že čip bude mít mezi výrobci tabletů jen mizivý úspěch. S výhledy AMD na trhu populárních tabletů to ovšem možná nebude až tak zlé. APU Temash, založené na Jaguaru, by mělo být k vidění již na lednovém veletrhu CES.

Dle slov šéfa AMD Roryho Reada bude touto dobou demonstrováno několik zařízení na APU Temash postavených. Pokud je jejich výrobci nepředvedou přímo na veletrhu, spatří je snad alespoň pár vyvolených osob. Půjde ale zřejmě o prototypy, sériová výroba těchto tabletů (či jiných výtvorů) asi začne až za několik měsíců. Toto vyjádření padlo na konferenci Credit Suisse Technology Conference.

Zdá se, že na rozdíl od nešťastných APU Krishna a Wichita stíhá AMD dokončit Jaguar v termínu. Podle dřívějších informací měla už minulý měsíc firma funkční čipy. Navíc se ukazuje, že již od počátku počítá s velmi úspornou variantou pro použití v tabletech. Temash tak dost možná bude uveden zároveň s verzí Kabini (určenou pro levné notebooky a netbooky). V kontrastu s tím se APU Hondo na trh dostalo až zcela nedávno, rok a půl po uvedení Bobcatu.

Jádro architektury Jaguar

Temash bude mít až čtyři jádra architektury Jaguar (více o ní najdete zde) a pravděpodobně také grafické jádro architektury GCN. Důležité je, že v sobě integruje i jižní můstek, jedná se tedy o jednočipové řešení typu SoC. To přináší výhody jak co do rozměrů a složitosti zařízení, tak co do jeho spotřeby. Temash a jeho méně úsporné dvojče Kabini budou vyráběny 28nm procesem. Kabini bude mít TDP okolo 17 W, podle některých informací až 25 W, zatímco Temash si řekne jen o 3,6 až 5,9 W.

 

Co se Jaguaru týče, objevily se na internetu minulý týden i první údajné benchmarky výkonu této architektury. Konkrétně má jít o výsledek v testu Cinebench R10. Bohužel však k číslům chybí jakékoliv další informace či upřesnění zdroje (objevila se prostě v komentáři na serveru WCCFtech). Je třeba tedy počítat s velmi reálnou možností, že jsou prostě vyfabulované; berte je skutečně s velkou rezervou.

Testovaný čtyřjádrový vzorek (s označením 2M14F100J4460_17/14/08/06_9832) měl údajně TDP 17 W, základní takt 1,4 GHz a turbo 1,7 GHz. S touto konfigurací dosáhl 1568 bodů při použití jednoho vlákna a 5653 ve vícevláknovém režimu. Pokud bychom tedy toto číslo přijali, blížil by se vícevláknový výkon čtyřjádrovému Llanu stejně nízké frekvence.

Slajd k architektuře Jaguar, Hot Chips 2012

KL24

Pokud by se tedy AMD pomocí Jaguaru podařilo uchytit v několika modelech tabletů či konvertibilních strojů pro Windows 8, šlo by dost možná o velmi významný úspěch. Firma by totiž ukázala, že není nevyléčitelně závislá na trhu s osobními počítači. AMD by zřejmě stouplo v očích investorů a zároveň i věrozvěstů takzvané „post-PC“ éry.

Zdroje: X-bit labs (1, 2), WCCFtech

Byl pro vás článek přínosný?