Hlavní navigace

Jak bude vypadat Firefox 3.7 a 4?

6. 10. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Vývojáři Mozilla Firefoxu, zejména ti, starající se o jeho vzhledovou stránku, považují současný Firefox za vzhledově zastaralý. Proto verze 3.7 a 4 podstoupí řadu změn, jež zpříjemní použití této aplikace a využijí moderních technologií ve Windows Vista a Windows 7, jako je rozhraní Aero. Nové nápady budou rovněž pokud možno převedeny i pro verze pro Linux a Mac OS X. Mezi největší současné problémy považují kupříkladu absenci efektu průhledného skla pod Windows Vista, příliš mnoho prvků způsobujících „přeplácanost“ rozhraní a snižující využitelný prostor pro zobrazení samotné stránky.


Využití Aero

Budoucí verze po vzoru Internet Exploreru 8 využijí rozhraní Aero, a nejspíše mnohem lépe než prohlížeč Microsoftu. Sklo jako základní stavební materiál použijí nabídky, panely i některá tlačítka, čímž prohlížeč mnohem více splyne s grafickým prostředím Windows Vista a Windows 7. Celé rozhraní se navíc sladí do neutrálních barev, snadno přenositelných na libovolnou platformu.

Další vlastností, kterou si panda červená „propůjčí“ od modravého E a dalších Vista aplikací, je skrytí nabídky a navýšení vertikálního prostoru. V této vrchní nabídce se totiž zpravidla soustřeďují veškeré funkce programu, které se jinak nevejdou do hlavního rozhraní programu a navíc nejsou používány příliš často, neboť mohou být velmi těžko k nalezení, pohřbeny pod bludištěm podnabídek. Přesto se tato nabídka zobrazuje vždy a zabírá cenný prostor.

Proto se vývojáři rozhodli provést pročištění této nabídky, s cílem rozmístit funkce mnohem logičtěji a snadněji k nalezení. Funkce budou roztříděny dle toho, zdali ovlivňují zobrazovanou stránku, či samotnou aplikaci a dále samozřejmě dle účelu. Ty položky, jež pouze duplikují funkcionalitu hlavního rozhraní, či nemají příliš valný smysl, se odstraní úplně. Hlavní nabídka samozřejmě může být pod Windows Vista a Windows 7 kdykoliv zobrazena stiskem klávesy Alt, respektive aktivována trvale. Pod systémy Windows XP, Linuxem a Mac OS X se bude zobrazovat vždy.

Hon na duplikáty

Protože Firefox nabízí celkem 4 různé způsoby pro přístup k záložkám (oblíbeným stránkám), vznikají různé problémy. Kupříkladu po již zmíněném skrytí hlavní nabídky se přístup skrze ni ztíží. Navíc, když uživatel ani tento panel nepoužívá, tak jen zbytečně zaobírá místo. Řešením může být speciální záložkový widget zastupující nabídku záložek, který půjde přemisťovat mezi panelem záložek, či adresním řádkem.

Další duplicitou je tlačítko pro zastavení nahrávání stránky a znovu načtení. U již načtené stránky stejně pozbývá smyslu. Proto se spojí s tlačítkem pro obnovení stránky a ušetří další drahocenné místo. Podle aktuálního stavu stránky se bude funkcionalita jediného tlačítka měnit, a pokud by někdo přece jen potřeboval obě zvlášť, využije možnosti aktivace v nastavení programu.

Rovněž tlačítko „Domů“ patří dle vývojářů mezi zbytečně duplicitní, neboť se nejedná o nic jiného, než o specializovanou záložku. Namísto něj bude mít Firefox 3.7 domovský panel, jež bude otevřen vždy a jakýkoliv odkaz z něj bude směrovat do nového panelu. Takto bude domovská stránka vždy k dispozici a místo po tlačítku s typickým symbolem domečku může zaujmout jiná užitečná funkce. Navíc začínající uživatelé, co v životě nikdy neslyšeli termín „prohlížení v panelech“, se o jeho významu chtě nechtě sami přesvědčí při prvním klepnutí na odkaz.

Průběh načítání stránky opouští oblast likvidace duplicit a sám se do jisté míry duplicitou stane. Přesune se totiž na vrch každého neaktivního panelu a na spodek panelu aktivního, přičemž ale nezabere zbytečné místo navíc. Naopak, podá okamžitou informaci, o aktuálním stavu nahrávání všech otevřených stránek a navíc dle autorů „vypadá cool“. Změny se dočkají i oznámení. Zůstane sice vyskakovací panel pro informace na úrovni prohlížeče, nicméně oznámení na úrovni webové stránky získají formu bubliny u tlačítka stránky v adresním řádku.

Firefox 4 dotáhne koncepty do konce

Zatímco Firefox 3.7 se dá považovat za první krok k lepšímu vzhledu, čtvrtá majoritní verze tyto nápady dotáhne do konce a zdokonalí, což činí verzi 3.7 jakýmsi mezičlánkem. Podobně jako Google Chrome spojí adresní a vyhledávací řádek v jedno, k obnovit+zastavit přilepí ještě tlačítko „přejít“ a samotné panely přesune do vrchní části okna, opět po vzoru Chrome.

Novinkou se stanou takzvané Aplikační panely, určené pro bohaté webové aplikace jako Google Docs, Gmail a další. Uživatelé mají tyto aplikace většinou otevřeny neustále a často nepotřebují tlačítka jako vpřed a zpět, neboť se v nich na rozdíl od běžných stránek nikam nenavigují. Tyto panely stačí jednoduše přetáhnout doleva a přichytit vedle další trvalých panelů, jako je již zmíněná domovská stránka. I ta nezůstane nevylepšena. Pravděpodobně přibudou další prvky, jako nejčastěji používané záložky, historie, naposledy zavřené panely a podobně. Tyto by navíc mohly podléhat uživatelskému profilu, kdy by každý uživatel měl své osobní úložiště historie, nastavení, záložek a přihlašovacích hesel.

Pokud uživatel nebude používat panel záložek, dojde k jeho deaktivaci, čímž se uvolní vertikální prostor. Dalším prvkem k odstranění je oznamovací panel, jehož funkce se zcela integruje do ostatních prvků. Pravděpodobně také zmizí stavový řádek a jeho práce se rozdělí mezi ostatní části rozhraní. Problematickými se ale nejspíše stanou rozšíření, jež jej využívají ke své funkci. Možným řešením by bylo stavový řádek znova aktivovat, když by uživatel takový doplněk nainstaloval.

KL24

Věci se ještě mohou změnit

Tyto návrhy stále podléhají změnám a na základě kritiky a odezvy od komunity, a než se nových verzí dočkáme, může se stále leccos změnit. Někteří se také znepokojují, že ve výsledku bude Firefox pouze kopírovat konkurenční prohlížeče. Vývojáři ovšem argumentují tím, že podobnosti mezi prohlížeči jsou nevyhnutelnými, neboť se snaží řešit stejné problémy, což vede často k podobným nápadům. Navíc neoriginální nápad nemusí být nutně špatným nápadem a občas se vyplatí následovat současné trendy a konvence. A co si o návrhu na nový vzhled myslíte vy?

Zdroj: Mozilla Wiki

Byl pro vás článek přínosný?