Hlavní navigace

Jak by mohla vypadat Wikipedia, kdyby se do ní pustili designéři?

15. 8. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Litevské designérské studio New! dostalo nápad, jak oživit největší encyklopedii světa. Ve svém návrhu Wikipedia Redefined ukazují, co by se dalo změnit, zlepšit nebo odstranit. Jejich nápad je dost odvážný, ale Wikipedia už vypadá několik let stejně nudně a šedivě (poslední redesign z května 2010 toho moc nevylepšil).

 

Začali pěkně od podlahy, tedy spíš loga. Nedokončená koule ve formě puzzle je složitá, stačí vytáhnout jeden dílek s písmenem W. To označuje Wikipedii, web, word (slovo), ale také provozovatele Wikipedie, nadaci Wikimedia. Její další projekty jako Wikinews, Wikiquote, Wikiversity lze jednoduše nahradit zkratkami jako wN, wQ nebo wV. W je zkrátka předpona zkracující wiki.

Hlavní stránka Wikipedie hodně plýtvá prostorem. Samotné vyhledávání zabere jen malou čás a ještě se ztrácí mezi ostatním textem. Naopak zbytečně moc zaberou volby jazyků, počty článků a další informace, které vás při hledání faktů nezajímají. Proto navrhli takovou podobu.

Barevné proužky nahoře značí, které jazyky jsou nejpoužívanější. Modrá je angličtina, ta má nejvíce článků. Červená je němčina atd. Hlavním prvkem je vyhledávač a až v něm volba lokalizace. Dole na stránce by zůstaly odkazy na další projekty Wikimedie.

Změnit by se měla také forma článků. Každé heslo můžete číst (research), upravovat (edit) nebo o něm diskutovat (talk), to by mělo být zřetelně vidět. Samotný text článku má také jiný layout. Obsah zůstal na levé straně (místo začátku článku), obrázky napravo a mezi tím zůstane text.

MMF24

Na wikipediaredefined.com najdete další screenshoty, co by se dalo změnit od zobrazení map až po editor příspěvků. Za sebe musím říct, že se mi nápady hodně líbí a vůbec by mi nevadilo, kdyby je Wikimedia převzala. Wikipedia totiž stále vypadá, jako by ji navrhli programátoři a ne někdo s estetickým cítěním.