Hlavní navigace

Jak definovat označení přenosných počítačů

2. 7. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jaký je rozdíl mezi slovy notebook a laptop? Nebo mezi kategoriemi subnotebook a netbook? Udělat si pořádek v termínech není úkol jednoduchý, přesto jsme se o to pokusili - hranice mezi jednotlivými pojmy je však v mnoha případech mlhavá, a média či výrobci označení svých produktů používají chaoticky.

Notebook a laptop: je mezi tím rozdíl?

Notebook je označení pro přenosný počítač, který je používán pro stejné úlohy, jako stolní počítače (desktopy). Notebooky mají komponenty, které poskytují srovnatelné funkce jako komponenty stolních počítačů.

V angličtině se však  lze také setkat s pojmem laptop (angl. "na klíně")  - tedy přenosný počítač, se kterým lze pracovat na klíně. Je nějaký rozdíl mezi termíny laptop a notebook? Jedná se o synonyma, pouze druhý jmenovaný se používá v anglickém jazykovém prostředí.

Subnotebook a netbook: nejasné hranice

Subnotebook je druh přenosného osobního počítače, který je menší než notebook. Půdorys subnotebooku je menší než formát A4, hmotnost zpravidla pod 2 kg a výška menší než 4 cm. Ve srovnání s notebookem je jeho mechanika externího typu, připojitelná nejčastěji prostřednictvím rozhraní USB.

Zástupci: Dell Inspiron 910, IdeaPad S10, Samsung NC10, Acer Aspire One

IdeaPad S10IdeaPad S10

Netbook pak označuje počítač menší než notebook, který se zaměřuje na mobilitu, a upřednostňuje nízkou spotřebu, cenu i hmotnost. Orientuje se především na poskytnutí přístupu k internetu a jednoduché kancelářské aplikace.

Zástupci: Asus Eee PC 901, HP Mini 5101, MSI Wind U120

Tablet a konvertibilní notebook

Tablet je mobilní počítač, větší než mobilní telefon nebo PDA, integrovaný do dotykového displeje a primárně ovládaný dotykem obrazovky. Klávesnice na displeji nebo digitální pero je používáno častěji než klávesnice fyzická.

Zástupci: Apple iPad, Acer Iconia A500, HP Slate, Motorola Xoom, Samsung Galaxy Tab, Toshiba Folio 100, Dell Streak

Apple iPadApple iPad

Termín "tablet" může být použit také pro tzv. "konvertibilní" notebook", jehož klávesnice je k dotykové obrazovce připojena otáčejícím se spojením (kloubem) nebo posunovacím spojením. Displej tedy může být "položen" nad nad klávesnicí, kterou kryje. Toto Tablet PC je možné používat jako klasický notebook s klávesnicí, při otočení displeje jako tablet s dotykovým displejem.

Zástupci:Fujitsu Lifebook T4410 Tablet, HP Compaq TC4200, Acer TravelMate C310, Toshiba Tecra M4

Tecra M4Toshiba Tecra M4

Smartbook, touchbook, Ultrabook

Smartbook je označení pro mobilní zařízení, které svým charakterem spadají mezi smartphony a netbooky. Smartbooky nabízejí mnohé funkce typické spíše pro smartphony (například úsporné procesory ARM, celodenní výdrž na baterii, 3G či GPS) ve větším těle s plnohodnotnou klávesnicí, někdy je také použitý dotykový displej. Příkladem těchto zařízení mohou být Wistron Pursebook, Sharp PC-Z1 "Netwalker", Always Innovating Touch Book, Lenovo Skylight či Mobinnova Beam. Někteří mobilní operátoři plánují dodávat smartbooky na trh za zvýhodněnou cenu s datovým tarifem - tedy obdobně, jako prodávají mobilní telefony.

Zástupci: Always Innovating Touchbook, Sharp Netwalker, Toshiba AC100

Sharp NetwalkerSharp Netwalker

Ultrabook je pojem vytvořený firmou Intel. Velikost těchto přístrojů je zařazuje do kategorie subnotebooků. Společnost Intel věří, že podíl těchto strojů na trhu s notebooky bude v roce 2012 činit 40 procent. Platforma Ultrabook by měla být kombinací tabletů a notebooků, kde budou použity procesory Intel Core nové generace. To má umožnit vyrábět produkty tenčí než 20 mm a s cenou pod 1000 USD. První Ultrabooky by se měly objevit před Vánoci, mezi nimi například Asus UX21.

Zástupci: Asus UX21

UMPC a MID

UMPC (Ultra-mobile PC) je malá verze počítače ovládaného perem - tedy nové třídy přenosných počítačů, jejichž specifikace byly uvedeny firmami Microsoft a Intel na jaře roku 2006. UMPC jsou menší než subnotebooky, mají TFT displeje s rozměry od 12,7 až 17,8 cm, a jsou ovládány podobně jako Tablet PC s použitím dotykové obrazovky a pera. Neexistuje však jasná hranice mezi subnotebooky a UMPC.

Zástupci: HTC Shift, Dell Inspiron Mini 10, Dell Inspiron Duo

Dell Inspiron DuoDell Inspiron Duo

MID (Mobile Internet Device) jsou přístroje s multimediálními vlastnostmi, které poskytují bezdrátový přístup k internetu. Tato zařízení jsou designována pro poskytování zábavy či informací, a to spíše pro osobní sféru než firemní uživatele. MID jsou větší než smartphone, ale menší než Ultra-mobile PC (UMPC). Tyto přístroje byly zamýšleny pro zaplnění prostoru mezi smartphony a Tablet PC.

KL24

Zástupci: Archos 9 Internet tablet

Archos 9Archos 9

Byl pro vás článek přínosný?