Hlavní navigace

Jak dostat hudbu z DVD

26. 8. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jistě máte doma DVD s koncertem své oblíbené skupiny. Napadlo vás někdy, že by bylo fajn poslechnout si ho také v autě nebo v MP3 přehrávači? Pokud ano, existuje velmi jednoduchý program, který vám s tím rád pomůže.

Přehledné menu vás jednoduše provede a vy si vyberete, v jakém formátu a kvalitě zvukovou chcete stopu vyexportovat. Možnosti jsou široké, nejběžnější je vyrobit si MP3, nejnovější verze tohoto programu přinesla také možnost vytvořit ze zvukové stopy rovnou hudební CD.

Program si můžete stáhnout ze stránek výrobce: www.castudio.org. Program můžete bezplatně používat 30 dní, poté ho buď odinstalujete, nebo si ho zakoupíte na stránkách výrobce za 679 Kč.

Instalace, registrace

Program nainstalujete velmi snadno, po poklepání na ikonu staženého instalačního balíku pouze několikrát zvolíte Next. Pokud nemáte žádné zvláštní požadavky a těmto procedurám příliš nerozumíte, nemusíte se bát, program má vše přednastaveno tak, jak má být.

V jednom z posledních dialogů můžete zaškrtnout Create desktop shortcut, na ploše se vám pak vytvoří zástupce tohoto programu. Při spuštění se vás program zeptá, zda jej chcete registrovat. V případě, že pouze chcete vyzkoušet svých 30 dní, stačí zvolit tlačítko Register later, tedy zaregistruji se později.

Výběr kapitol

Máte-li v mechanice vloženo DVD, program si ho automaticky načte. Druhou možností je načíst VOB soubory z pevného disku. Nástroj vám dá na výběr, které kapitoly a podkapitoly chcete dále zpracovávat. K výběru použijte náhled s videem. Snadno zjistíte, o které části máte zájem, ovládání se nachází vlevo dole.

Pokud má DVD zvukových stop více, vlevo také vyberte, kterou z nich chcete zpracovávat (liší se kvalitou). V této fázi se výrazně se projeví to, jak kvalitně je DVD vytvořeno a jestli je správně rozděleno. Pokud je například celý koncert v jedné kapitole, výsledný hudební soubor bude velmi dlouhý a bude třeba ho rozstříhat pomocí jiného specializovaného software.

Typ výstupu

V dalším okně si v řádku Output Format vyberete typ výstupu - nabídka je opravdu pestrá. Základem je pochopitelně formát MP3, najdete zde také alternativní OGG i moderní FLAC pracující s bezztrátovou kompresí.

Zajímavou možností je exportovat z DVD audio stream tak jak je, podle typu stopy na DVD. Možnost přidaná v poslední verzi programu je vytvořit obraz hudebního CD i s playlistem, který pak jednoduše vypálíte běžným pálícím software.

Každý typ přináší různé možnosti, ale nejčastěji asi využijete formát MP3. V dalších krocích se tedy podíváme, jak vytvořit MP3.

Nastavení MP3

Program požívá pro kódování zvuku do formátu MP3 kvalitní LAME encoder. Proto se nemusíte o kvalitu empétrojek bát, ovšem pro optimální výsledek je třeba pár věcí nastavit. Sample Rate nastavte na 48 000.

V kolonce Use Preset vyberte možnost Custom settings. Ten vám otevře další možnosti. V řádku Channels vyberte Stereo, Algorithm Quality dejte Q2: recomended. Pokud potřebujete výsledek rychle, můžete použít také Q5 nebo Q7.

V odstavci Variable Bitrate zaškrtněte Enable VBR a nastavte Min na 92, Max na 192 v případě běžné kvality. Pokud zpracováváte např. klasickou hudbu s vysokými nároky, dejte Max na 256.

Výsledné soubory

V řádku Output Location si vyberte, kam se vám mají výsledné soubory ukládat. Možnost Save each chapter into separate file uloží každou kapitolu jako samostatnou empétrojku. Pokud ji zaškrtnete, doporučuji odfajfkovat také Create M3U playlist. Spolu se soubory se vám totiž vytvoří také jejich playlist.

V odstavci Normalization zaškrtněte Enable normalization, nastavte hodnotu na 100 % a program vám automaticky sladí hlasitosti jednotlivých částí. Pokud máte v oblibě ID3 Tagy, zaškrtněte také Enable ID3 Tag a vyplňte údaje o interpretovi, albu a roku vzniku.

A je to

V posledním okně vyberte thread priority z možností idle, normal, higher a highest. V prvním případě budete zatěžovat procesor nejméně. Můžete tak na počítači dále pracovat, ale proces extrakce bude trvat nejdéle.

Poslední možnost zvolte, pokud počítač necháte pracovat anebo máte dvoujádrový procesor. Z nabídky After encoding, do this: si můžete vybrat, zda chcete po skončení procesu zavřít program (Close DVD Audio Extractor), vypnout počítač (Shutdown Computer) a nebo nedělat nic (Do Nothing). Pak už stačí jen klepnout na tlačítko Start a empétrojky se vypalují.

KL24

Zvukovou stopu často potřebujeme odloupnout také z běžných video souborů, které se nám válejí někde na pevném disku. K tomu slouží program Video mp3 Extractor. Zvládne všechny běžné video formáty, s DivXem si ale neporadí. Ovládání je ještě jednoduší než u DVD Audio Extractoru, také možnosti ovládání jsou ale o poznání chudší. Verze, která je k dispozici zdarma, umožňuje zpracovat vždy pouze první soubor ze seznamu.

Byl pro vás článek přínosný?