Hlavní navigace

Jak Google během prvního roku vylepšil balóny Loon? Déle vydrží a mají LTE

18. 6. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Mike Cassidy, projektový šéf laboratoře Google X, prozradil magazínu Wired několik postřehů o tom, co firma za rok testování projektu Loon stihla vylepšit a vyvinout. O co jde? Loon jsou stratosférické balóny, které budou kroužit kolem Země a šířit internet. Přijímají signál z pozemních stanic a ten šíří dále pomocí vlastních vysílačů. Loon byl původně cílen jako služba do zemí třetího světa případně regionů zasažených přírodní katastrofou.

Tuto službu si už Google několikrát ověřil. Naposledy v jedné brazilské škole, kde dosud rychlý internet vůbec neznali, ale mohli se spolehnout maximálně na vytáčené připojení přes pevnou linku. První generace balónů nabízela rychlosti mezi 1 a 2 Mb/s, ta dnešní slibuje až 22 Mb/s pro pevné pozemní přijímače a 5 Mb/s pro mobily.

 

Původní Loony vyžadovaly speciální antény, ty aktuální už ale vysílají standardní signál LTE, takže jej lze zachytit běžnými modemy, tablety nebo mobily. Google sice nemá licence k vysílání LTE, ale spolupracuje s místními operátory. Ti jsou prý ze spolupráce nadšení, protože jim Google pomůže pokrývat místa, kam jejich vysílače nedosáhnou. Google díky tomu objevil možný nový zdroj příjmů. Balóny mohou sloužit také v západním světě jako záložní připojení ve slepých místech jako hustých městských zástavbách, kde se tradiční signál ztrácí.

Od prvních loňských testů už balóny nalétaly přes 1,5 milionu kilometrů. Za tu dobu se zvýšila nejen rychlost připojení, ale také životnost a schopnosti řízení. Loon využívají vzdušných proudů a pomocí regulace výšky mohou naskočit na požadovaný směr. Google musí proudy sám předpovídat. Národní úřad pro oceán a atmosféru (NOAA) poskytuje předpovědi jen na 16 dní dopředu, a proto si Google počítá předpovědi sám na základě aktuálních i historických dat. Balóny vyhodnocují stav a možnou změnu výšky každou minutu.

MMF24

A co se týče výdrže, první balóny dokázaly létat jen pár dní. Nová generace vydrží í více než 100 dnů. Google vylepšil jejich výrobu, naučil se lepit díry, kvůli kterým ztrácely tlak apod. Jeden z balónů pojmenovaný jako Ibis 162 dokonce už třikrát obletěl Zemi (jeden oblet trval rekordních 22 dní). Další Ibis 152 létá už více než 100 dní a stále je aktivní.

Během tohoto roku by chtěl Google mít ve stratosféře najednou až 100 Loonů (aktuálně asi 25). Dlouhodobým cílem je pak 300 až 400 současných balónů. Mike Cassidy také vysvětlil, že z balóny rozhodně nekončí poté, co Google koupil i drony Titan a satelity Skybox, které budou rovněž sloužit k poskytování internetu. Projekty prý nejsou konkurenční, ale budou se doplňovat. Loony mohou využívat signál z družic. Drony Titan zase využijí informací o větru, které naměří balóny.