Hlavní navigace

Jak hned získat Windows 10 May 2020 Update?

1. 6. 2020

Sdílet

Jste-li nedočkaví, můžete se hned pustit do instalace nové hlavní verze Windows 10. Jak na to?

Na konci května Microsoft vydal novou hlavní verzi Windows 10 a jako obvykle se spoléhá nařízenou distribuci. V první fázi není nová verze automaticky instalována na žádných počítačích, přejít lze jedině manuálně. Pokud vás zaujala některá z novinek, poradíme vám, jak instalaci provést hned. Děláme to pokaždé, musíme ale nejdřív zopakovat možná rizika. Nové vydání Windows 10 nemusí být tak spolehlivé jako předchozí verze, tedy aspoň zpočátku. Po nasazování na nové stroje se nachází nové chyby, které vývojový tým usilovně opravuje. Ve většině případů bude nové vydání plně funkční, zvýšené riziko nespolehlivosti byste ale měli mít na paměti. Protože verze 2004 byla testována mnohem dále než předchozí vydání, měla by být více odladěná, za vyčkání ale nic nedáte. Pokud si upgrade vyžádáte ihned, činíte tak na vlastní nebezpečí. Pokud se chcete rizikům vyhnout, počkejte alespoň několik týdnů. Narazit můžete také na problémy s kompatibilitou ve vztahu s programy, spíše ale se staršími ovladači. Obecně opět platí, že kompatibilita je na dobré úrovni, někdy ale může být nutné počkat na nové vydání ovladače apod. K tématu: Windows 10 verze 2004 byla uvolněna. Jaké přináší novinky?

Záloha a možnost obnovy

Pokud jste se s možnými riziky seznámili a chcete pokračovat, proveďte nejdříve zálohu důležitých dat, případně celého disku. Windows 10 obsahuje funkci, díky které se nejdéle 10 dní po provedení upgradu v případě potřeby snadno vrátíte zpět na předchozí vydání. Obecně se jedná o funkční řešení, na neočekávané selhání ovšem vždycky dojít může.

Instalace přes Windows Update

Nejsnazší cesta k získání May 2020 Updatu vede přes službu Windows Update. Jděte do Nastavení | Aktualizace a zabezpečení | Windows Update, případně službu vyhledejte psaním v nabídce Start. Klepněte na Vyhledat aktualizace, pokud se vám verze 2004 ještě k instalaci nenabízí. Až vyhledávání skončí, měli byste mít možnost klepnutím vyvolat instalaci.

Je ale dobře možné, že vám Windows Update nové vydání Windows nezobrazí a bude se tvářit, že „Vše je aktuální“. Způsobuje to řízená distribuce, která systém nenabízí na strojcích se známými potížemi s kompatibilitou. I kdyby žádné potíže objeveny nebyly, stejně vám upgrade prozatím nabídnout nemusí. Co v takovém případě?

Instalace s nástrojem Update Assistant

Pokud jste se nenechali odradit, můžete upgrade vynutit nástrojem Update Assistant. Navštivte web Microsoftu s podtitulem Stáhněte si Windows 10. Měli byste spatřit podsekci Aktualizace Windows 10 z května 2020 a pod ní modré tlačítko Aktualizovat, na které klepněte. Spusťte stažený nástroj a dále pokračujte podle jeho pokynů.

Nejprve klepněte na Aktualizovat hned, poté proběhne kontrola podmínek pro upgrade. Budete-li mít např. nedostatek místa na úložišti nebo nekompatibilní software, dozvíte se to právě teď. V případě nekompatibility musíte usoudit, zda a jak je možné problém vyřešit. To už necháme na vašem úsudku, obecně však můžeme doporučit, abyste s upgradem nespěchali a odložili ho. Když budete čekat dostatečně dlouho, Windows Update se o aktualizaci nakonec postará sám.

Přešli jste už na Windows 10 verze 2004?

Pakliže bude všechno v pořádku, nástroj vám to oznámí a vy můžete pokračovat klepnutím na Další. Pak už vás čeká první fáze instalace, kdy jsou staženy potřebné soubory a probíhají některé instalační operace. V tuto chvíli můžete na počítači ještě pracovat. Až bude vše hotové, nástroj vás vybídne k restartu. Během druhé fáze instalace už s počítačem pracovat nemůžete. Vyčkejte trpělivě na dokončení upgradu.

KL24

Po skončení si snadno ověříte, že už máte verzi 2004. Jděte do Nastavení | Systém | O systému a v sekci Specifikace Windows zkontrolujte číslo verze nainstalovaného operačního systému.

Zdroj: vlastní

Byl pro vás článek přínosný?