Hlavní navigace

Jak instalovat Windows Vista

12. 6. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Při startu počítače pak budete mít vždy možnost zvolit, který systém spustit. Pozor, Windows XP jsou označeny jako Earlier version of Windows (starší verze Windows). Pokud budete chtít spouštěcí nabídku změnit, učiňte tak zásadně ze systému Vista: V nabídce Start klepněte pravým tlačítkem na položku Computer a zvolte Properties. Vlevo pak vyberte Advanced System Settings (budete požádáni o administrátorský souhlas), ve skupině Startup and Recovery klepněte na Settings. Druhou možností, kam Vistu nainstalovat, pokud nemáte druhý disk, je druhý oddíl téhož disku.

To je ale poněkud komplikované v případě, že disk na dva oddíly rozdělený nemáte. Existují komerční nástroje jako Partition Magic. Ty vás krok za krokem rozdělením disku na dva oddíly provedou. Vždy ale buďte opatrní a pečlivě čtěte dialogová okna. Pokud něčemu nerozumíte, zvažte další postup. Samozřejmě doporučujeme z počítače dopředu zálohovat důležitá data. Přestože uvedený způsob byl testován na sestavení Vista 5384 (Beta 2), 5472 a 5536 (Pre-RC1), mohl by se vyskytnout problém, který fungování Windows XP znemožní a celý počítač potom budete muset přeinstalovat.

1. Kopírování souborů

Po zapnutí počítače se z DVD načte instalátor, který je po celou dobu grafi cký. V průběhu instalace budete požádáni o zadání některých informací; pečlivě zvolte disk, na který se Vista nainstaluje. Neměl by to být ten, než na kterém máte Windows XP.

2. Nastavení při instalaci

U jednotlivých nastavení se liší okamžik, kdy se po vás žádá informace o regionu. Česká republika a české nastavení klávesnice však v žádné verzi od Beta 2 nechybí.

3. Aktualizace Windows Vista

Během instalace dojde i ke spuštění počítače a pokusu o stažení aktualizací z internetu. Dokončená instalace vás přivítá přihlašovací obrazovkou, po přihlášení se objeví uvítací centrum. Počet položek v uvítacím centru s každým sestavením roste.

MMF24

4. Prohození disků

Vista pravděpodobně prohodí vaše pevné disky, takže systémový bude označen jako C: (ve Windows XP je to však druhý disk D:) a naopak na D: objevíte céčko z Windows XP. Mnoho programů stačí na disku D: vyhledat ve složce Program Files a spustit, nemusíte je instalovat. Většinou však musíte znovu provést veškerá nastavení.

5. Když chcete smazat Vistu

Až se budete chtít zbavit systému Vista, spusťte počítač z CD-ROM s originální instalací Windows XP. Po načtení vyžadujte spuštění Konzole pro zotavení. Pak zadejte příkazy fixmbr a fixboot, kterými odstraníte zavaděč Visty a obnovíte ten původní z Windows XP. Po restartování počítače tak naběhne původní systém XP. Cokoli na disku D:, co se týká Visty, můžete s klidem smazat.