Hlavní navigace

Jak Intel vyzrál na HD video

23. 12. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Začátek týdne si tak trochu pro sebe krade Intel Pine Trail. Trápit vás budeme ještě minimálně jednou. Když se v létě začalo o mluvit o nových Atomech, veřejnost byla přesvědčená, že podobně jako Nvidia Ion bude druhá generace čipsetů Intelu umět akcelerovat HD video. První střípky vedly k nasazení externích čipů Broadcomu. Přes všechny následné spekulace o dalších GPU se původní „obavy“ nakonec vyplnily.

V oficiální prezentaci Intelu je jako volitelná možnost uvedeno Low cost HD Video Decoder. Volitelná znamená, že výrobci počítačů musí nasadit vlastní řešení a poskytovat k němu podporu. To může vést ke zmatku, když se rozhodou použít jiné čipy. Intel ale doporučuje odzkoušený Broadcom BCM70015 HD.

Broadcom podobné kousky křemíku označuje jako High Definition Advanced Media Processor. Kromě PC jsou už delší dobu nasazovány ve spotřební elektronice – Blu-ray přehrávačích, set-top-boxech apod. Pro počítače je dostupný ve formě karty mini PCIe nebo přímo integrovaný na základní desce.

BCM70015 umí dekódovat SD a HD formáty MPEG-4 AVC (H.264), MPEG-2, VC-1, WMV9, MPEG-4 ASP (DivX, XviD…) a čínský AVS. Ve spolupráci s Adobe odlehčí procesoru i ve Flash Playeru 10.1.

Broadcom se chystají v roce 2010 využít například Asus, Dell nebo Samsung. Problém ale může být v tom, že ono HD video nebudeme mít kam posílat. Na fotografiích chystaných minibooků jsem si digitálních výstupů (nejlépe HDMI) nevšiml a Intel píše o omezení digitálních výstupů na rozlišení 1366 × 768. A nemusím být geniální matematik, abych poznal, že na displeji s vertikálním rozlišením 600 (v lepším případě 768) řádků, nebude 1080p žádné terno. 

CS24

A není to tak dlouho, co o nasazení jiného čipu Broadcomu BCM70012 mluvili výrobci i v souvislosti se starší generací minibooků. K nám se takové modely zřejmě ani nedostaly, v zahraničí je možná nejznámnějším zástupcem HP Mini 110 XP. V neprospěch BCM70012 ale mluvila slabší podpora formátů, větší rozměry i spotřeba. Snad se historie nebude opakovat a takto vybavené minibooky se dostanou i do ČR/SR za příjemné ceny. Jinak tím padá argument Intelu, že je fajn, když si může zakázník vybrat, jestli HD potřebuje nebo ne.

Zdroj: Broadcom

Autor článku