Hlavní navigace

Jak na pohodlnější úpravy fotografií se Zoner Photo Studio 15

16. 10. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

V našem seriálu tipů a triků pro Zoner Photo Studio se průběžně setkáváte s praktickým využitím jednotlivých funkcí a nástrojů v tomto správci a editoru fotografií. Nová verze s číselným označením 15 přináší změny zaměřené především na zjednodušení procesu správy a úpravy fotografií. I přes několik zajímavých novinek jako je efekt Tilt-shift nebo Vložení tvaru jsou hlavním nositelem změn v ZPS15 právě funkce související se zpracováním fotografií.

 

V novém rozhraní Zoner Photo Studio 15 si můžete všimnout například záložky Import, která nyní výrazně zjednodušuje kopírování fotografií do počítače. Zajímavě vypadá možnost přímých úprav fotografií z úložiště Zonerama bez jejich předchozího nakopírování do počítače. Podívejme se na některé další novinky podrobněji.

Boční panel rychlých úprav

Snad největší zrychlení při úpravách snímků nabízí nový boční panel rychlých úprav. Najdete jej v Editoru, zobrazovat a skrývat jej lze tlačítkem v panelu nástrojů nebo stiskem klávesy F10. Ke stejnému účelu lze využít úzkou lištu se šipkou na pravé hraně okna programu. Panel Rychlých úprav nabízí na prvním místě pohled na histogram. Za ním následují sady táhel pro rychlé úpravy expozice, vyrovnání bílé a nastavení barevnosti. Otevřete si nějaký snímek a zkuste použít například dvojici táhel Projasnění stínů a Ztlumení světel. Tmavé oblasti na fotografii prokouknou, ty přesvětlené zase trochu zkrotíte. Spolu s dalšími úpravami můžete fotografii dovést k dokonalost, aniž byste museli všechny tyto funkce složitě hledat v rozbalovacích nabídkách hlavního menu. Jakmile jste s úpravami spokojeni, nezapomeňte kliknout na tlačítko Použít vespod panelu.



Rychlé filtry

Všimněte si, že boční panel má dvě záložky v horní části. Ta první zobrazuje ovládání rychlých úprav popsané výše. Po přepnutí na druhou záložku uvidíte nástroj Rychlé filtry. S jeho pomocí lze velmi rychle, jedním kliknutím, aplikovat na snímek nějaký barevný filtr, který změní vyznění fotografie. V nabídce rychlých filtrů najdete i úpravy snímku tak, aby vypadal jako pořízený Polaroidem nebo tzv. Lomo efekt.



 

Nastavení živosti barev

Všimněte si, že jak v panelu Rychlých úprav, tak například v dialogu Vylepšit|Upravit barvy je nová položka Živost. Přidává sytost barvám ve výběru nebo v celém obrázku, podle toho, odkud a za jakých okolností funkci zavoláte. Nastavení sytosti jako takové v programu přitom zůstalo. Rozdíl mezi těmito dvěma úpravami je v tom, že zatímco Sytost mění sytost barev bez jakékoli další analýzy, Živost se snaží nastavit sytost barev tak, aby výsledek vypadal na snímku přirozeněji.

Automatické zálohování fotografií

Mnoha uživatelům se stalo, že před úpravami fotografií si původní snímek nezkopírovali a provedenou destruktivní úpravu, například oříznutí části obrázku, uložili do originálu. Po zavření editoru je pak samozřejmě původní obrázek navždy ztracen, nezálohujete-li jej například někde pomocí nástrojů operačního systému. Zoner Photo Studio 15 na tyto případy myslí a proto každý obrázek před jeho úpravami zálohuje. V podstatě jej zkopíruje do zvláštní složky, odkud jej lze v případě potřeby vykopírovat. Cestu ke složce s možností její změny najdete v Nastavení|Možnosti|Záloha originálu. Tamtéž se dozvíte, jakou má složka se zálohami velikost a můžete ji vyprázdnit. Pak již budou uchované originály samozřejmě navždy smazány.

KL24



Byl pro vás článek přínosný?