Hlavní navigace

Jak na vysypat Koš všem uživatelům

3. 10. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Vysypat Koš ve svém profilu zvládne každý. Ale na počítačích s větším počtem uživatelských účtů byste se museli přihlásit do každého uživatelského účtu a Koš vysypat ručně. Akci lze provést hromadně, a to pomocí příkazového řádku.

Jděte do nabídky Start, vyhledejte v ní příkazový řádek a otevřete jej s administrátorským oprávněním. V XP většinou asi budete mít administrátorský účet, takže nemusíte řešit nic dalšího než prosté otevření příkazového řádku. Ve Vistě a sedmičkách vás bude obtěžovat Řízení uživatelných účtů, což jistě velmi dobře znáte. Bez vyšších práv byste se nedostali ke Košům ve zbylých uživatelských účtech. Bez vyhledání psaním ho najdete v Příslušenství, to platí snad pro všechna Windows.

Do příkazového řádku napište jednoduchý příkaz:

rd /s c:\$Recycle.Bin

Ten funguje ve Windows 7 a ve Vistě. XP porozumí stejnému příkazu, podívejte, co se ale změnilo:

rd /s c:\recycler

Příkaz samotný setrvává neměnný i v novějších Windows. Musíte ovšem dávat pozor, kterou složku vyberete. Recycler platí pro stará ikspéčka, zatímco sedmičky a Visty používají sofistikovanější tvar $Recycle.Bin.

Provedením příkazu vlastně jednoduše smažete celý adresář s Košem. To pomůže také v případě, kdy se váš Koš nějakým způsobem poškodil. Tím, že se kompletně odstraní, jej vyléčíte. Až budete do Koše zase něco vyhazovat, systém si potřebný adresář opětovně vytvoří. Bude nový a nepoškozený.

Jak jste asi pochopili, uvedený postup je rozhodně nestandardní. Microsoft systém nepřipravil na to, že budete místo běžné funkce na vysypání virtuálních odpadků používat podobně brutální sílu. Windows byste tím nicméně neměli nijak uškodit, jak bylo řečeno, adresář se zase sám vytvoří, takže o nic moc nejde.

Písmeno „c“ označuje jednotku, z níž se Koše smažou. Každý disk má vlastní Koš, takže si dejte záležet, ze kterého jej nakonec odstraníte. Opakovaným postupem můžete samozřejmě promazat všechny vaše disky.

Vzhledem k tomu, že jde o nestandardní postup, se ikona na ploše skoro nikdy nezmění hned. Dvojitým klepnutím se ale můžete přesvědčit, že obsah Koše vzal za své.

Po zadání uvedeného příkazu ještě vyskočí potvrzovací dialog, který od vás bude chtít potvrzení, že akci opravdu chcete provést. Napište tedy písmenko „a“ jako ano a potvrďte klávesou Enter. Tím vyprázdníte všechny Koše na dané jednotce.

CS24

Touto akcí nenávratně přijdete o všechny soubory, které byly v Koších přítomny.