Hlavní navigace

Microsoft překvapivě vydal oficiální postup, jak obejít kontrolu čipu TPM 2.0 pro instalaci Windows 11

6. 10. 2021

Sdílet

Zdroj: Microsoft
Microsoft zveřejnil oficiální postup, jak obejít kontrolu čipu TPM 2.0. Umožní tedy nainstalovat Windows 11 i na počítače, které jej nemají.

Jde zřejmě o reakci na to, že obejití kontroly je možné s použitím neoficiálního skriptu i tak, kvůli bezpečnosti tedy přišel s oficiálním postupem. Měla by stačit následující úprava registru. Stále budete potřebovat TPM 1.2, který ale má mnohem více počítačů.

TPM 1.2 pravděpodobně máte, ale teoreticky může být potřeba jej i tak zapnout v BIOSu. Jak jste na tom jednoduše zjistíte napsáním příkazu tpm.msc (Win+R).

TPM20 Kontrola přítomnosti TPM 2.0 (zdroj: Cnews.cz)

Jak obejít kontrolu TPM 2.0:

  • Spusťte Editor registru
  • Proklikejte se do úrovně HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\Setup\MoSetup
  • Zde vytvořte novou hodnotu DWORD a pojmenujte ji AllowUpgradesWithUnsupportedTPMOrCPU
  • Nastavte u ní údaj hodnoty 1
  • Restartujte počítač
Editor registru jak obejít TPM 2.0 pro instalaci Windows 11 Editor registru jak obejít TPM 2.0 pro instalaci Windows 11

Berte na vědomí, že ač jde o oficiální postup Microsoftu, jakýkoliv zásah do registru bez potřebných znalostí může vést až k nefunkčnímu počítači a potřebě kompletní reinstalace Windows.

KL24

Váš počítač musí stále splňovat ostatní minimální parametry, což by už neměla být pro většinu strojů překážka. Stále však platí, že čip TPM 2.0 je důležitou komponentou a obcházet jej se nemusí vyplatit. Stejně tak není třeba s upgradem na Windows 11 nijak spěchat. Podpora Windows 10 je zaručená do roku 2025.

zdroj: Microsoft via pcgamer.com

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.