Hlavní navigace

Jak odhlučnit PC skříň – Akasa Pax

29. 7. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Přestože výkon počítačů dosahuje oproti minulosti několikanásobně lepších hodnot, spotřeba se naopak snižuje a chlazení zefektivňuje. To uživatelům přináší několik nesporných výhod. Kromě menšího účtu za elektřinu také klesají nároky na chlazení, kde došlo k posunu od 80 mm ventilátorů na větší modely 120 mm. Větší modely mají tu výhodu, že při menších otáčkách (menší hlučnosti) dosahují stejné efektivity jako jejich menší kolegové.

Přesto zůstává počítač poměrně hlučným zařízením, obvzláště pracujete-li hodně v noci a okolní hluk se sníží na minimum. Pak i jemné vrnění zapnutých ventilátorů může být velmi rušivý element. Kromě nákupu nových (tichých) komponent a úpravy rychlosti ventilátorů můžeme použít i přídavnou izolaci počítačové skříně, která by teoreticky měla pomoci odhlučnit počítač. Na jeden typ se podíváme v dnešní krátké recenzi.

Akasa Pax

Bližší pohled na Akasa Pax

Přídavný izolace není sama o sobě žádnou zaručenou metodou jak dosáhnout tichého počítače. Je nezbytně nutné ji zkombinovat i s jinou metodou (např. regulace otáček ventilátorů). Samotný materiál této izolace je hutná pěna, tlustá asi 4 mm, z jedné strany opatřená lepivou plochou. Prodává se ve dvou velikostech (Pax 1 a Pax 2), liší se opravdu pouze velikostí (Pax 2 je větší). Materiál se dá velmi snadno nastříhat nebo nařezat přesně do velikosti, kterou potřebujete. V balení naleznete čtyři kusy této izolace (dva na bočnice a dva na spodní a horní část skříně). Samotná aplikace je také snadná, ale dejte si pozor na samotné lepení, protože pokud to nalepíte křivě po celé ploše, tak je následné odstranění izolace obtížné.

Detail Akasa Pax

Detail hmoty

Přiznám se, že tuto izolaci jsem si pořizoval ani ne tak za účelem ztišení počítače, jako spíše kvůli zamezení vibrací (vlastním CoolerMaster Elite 340, která má bočnice pouze z 0,5 mm SECC plechu) a zlepšení cirkulace vzduchu (zakrytí větracích otvorů v bočnici). Samotné ztišení bylo až v třetí řadě. Z tohoto pohledu musím říci, že Akasa Pax splnila mé očekávání, odstranila vibrace (bočnice jsou po nalepení této izolace daleko pevnější) a taktéž proudění vzduchu již není narušováno perforovanou bočnicí.

Ztišení hluku ventilátorů bylo po instalaci Akasa Pax minimální, ale u mého počítače, který je velmi tichý už v základu jaksi není moc co ztišovat (navíc má celou přední část z perforovaného plechu, který touto izolací není polepen). Předpokládám, že u hlasitých PC bude efekt větší.

CS24

Na závěr tedy musím říci, že pokud vám připadá váš počítač hlasitý, investujte do regulace otáček či nákupu tichých komponent než do této izolace. Stejnou službu vám odvede i nalepení zátěžového koberce (který stojí pár kaček za metr).

Originál článku vyšel na webu TechZine.cz.