Hlavní navigace

Anonymní okno v prohlížeči: jak moc je soukromý režim důvěryhodný a jak jej spustit?

Sdílet

Zdroj: Depositphotos
Pokud chcete na vašem osobním nebo jakémkoliv jiném počítači brouzdat internetem a nezanechávat po sobě stopu, pravděpodobně vás jako první možnost napadne spuštění anonymního okna. Jak moc jsou ve skutečnosti anonymní (či v některých prohlížečích soukromé) režimy skutečně anonymní a jak takové okno otevřít?

Princip anonymního prohlížení internetu

Jak už samotný název napovídá, anonymní prohlížeč má za úkol co nejvíce anonymizovat váš pohyb po internetu. Ne však úplně. Při brouzdání v anonymním režimu nebude prohlížeč ukládat historii prohlížení, soubory cookies a data webových stránek. Všechny informace vložené do formulářů (například při přihlašování na web) zůstanou uloženy pouze do ukončení anonymního režimu, poté dojde k jejich vymazání. To stejné platí i o povolených nebo zakázaných oprávněních.

Před čím vás ale anonymní prohlížeč neuchrání, jsou geografické údaje a kontextová reklama. Pokud například otevřete vícejazyčný web v anonymním prohlížeči, zobrazí se vám ve stejném jazyce jako v klasickém okně. Zároveň uvidíte víceméně stejně personalizované reklamy jako v klasickém okně.

Pokud v anonymním prohlížeči přidáte stránku do oblíbených záložek, zůstane v oblíbených i mimo anonymní režim. Všechny stažené soubory do vašeho počítače po ukončení anonymního okna nezmizí a musíte je ručně smazat.

Anonymní režim tak přijde vhod v případě, kdy nechcete ukládat historii prohlížení webových stránek nebo po sobě nechcete zanechávat soubory cookies. Další příklad využití nastává při testování prediktivního vyhledávání u vyhledávačů. Ty si totiž pamatují vaše často hledané fráze a weby, které při vyhledávání mohou upřednostňovat na úkor ostatních. To se v případě anonymního režimu neděje.

Jak otevřít anonymní okno v Chrome?

Nové anonymní okno v prohlížeči Google Chrome otevřete tak, že v pravém horním rohu kliknete na tři svislé tečky a následně vyberete možnost Nové anonymní okno.

Jak spustit anonymní prohlížeč v Google Chrome Jak spustit anonymní prohlížeč v Google Chrome (zdroj: cnews.cz)

Další možností je použít klávesovou zkratku Ctrl + Shift + N, která automaticky spustí anonymní režim v prohlížeči.

Jak otevřít anonymní okno Jak otevřít anonymní okno (zdroj: cnews.cz)

Jak otevřít anonymní okno v Safari

Pokud jde o to, jak zapnout anonymní režim, v prohlížeči Safari stačí kliknout na Soubor a poté zvolit možnost Nové anonymní okno.

Jak otevřít anonymní okno v Safari Jak otevřít anonymní okno v Safari (zdroj: cnews.cz)

Jak otevřít anonymní okno ve Firefox

Stejně jako ostatní prohlížeče, i Firefox nabízí anonymní režim. V internetovém prohlížeči stačí kliknout na tři vodorovné čáry v pravém horním horu a poté vybrat možnost Nové anonymní okno.

Jak otevřít anonymní okno v Firefox Jak otevřít anonymní okno v Firefox (zdroj: cnews.cz)

Zrychlenou možností je poté použití klávesové zkratky Ctrl + Shift + P, která automaticky spustí anonymní režim.

CS24

Klávesová zkratka pro anonymní režim Safari Klávesová zkratka pro anonymní režim Safari (zdroj: cnews.cz)

Jak otevřít anonymní okno v Opera

Pokud chcete v Opeře spustit anonymní režim, stačí kliknout v levé horní části na ikonu Opery a poté zvolit možnost Nové soukromé okno.

Jak otevřít anonymní okno v Opera Jak otevřít anonymní okno v Opera (zdroj: cnews.cz)

Opera nabízí také klávesovou zkratku pro rychlé spuštění anonymního režimu. Stačí postupně stisknout klávesy Ctrl + Shift + N.