Hlavní navigace

Jak otevřít neznámý soubor? OpenWith.org vám poradí

11. 3. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Problémy s otevíráním neznámých souborů, přesněji řečeno souborů s příponou pro uživatele neznámou, řeším coby člověk živící se psaním o softwaru a softwarovým poradenstvím, poměrně často. Někteří uživatelé neznalí práce s vyhledávači občas za podobnou radu i zaplatí. Máte-li podobný problém a váš počítač nedovede otevřít soubor s příponou, která vám nic neříká, zapomeňte na někdy marné hledání ve vyhledávačích a vyzkoušejte online aplikaci a program OpenWith.org.

Jak otevřít soubor?

OpenWith.org se skládá ze dvou aplikací. Ta první běží na internetu coby webová stránka s vyhledávacím políčkem. Ta druhá se instaluje do počítače, ale nabízí prakticky podobný způsob naservírování potřebných informací. Na internetu najdete řadu služeb, které vám vyhledají informace o nějakém typu souboru. Ne vždy však najdete patřičné propojení na aplikace, které s daným typem souboru dovedou pracovat. A to je právě smysl existence nástroje OpenWith.org, který nabízí:

  • Rozdělení typů souborů do kategorií
  • Stručný popisek kdanému typu souboru
  • Odkazy na freewarové programy ke stažení zdarma
  • Odkazy na další typy souborů ve stejné kategorii

Hned po popisku toho, k čemu je daný typ souboru určen, je nejdůležitější boxík se seznamem freewarových programů, které si s vybraným typem souboru poradí. Jistě, je velmi jednoduché odkázat na Adobe Photoshop v případě souborů PSD nebo na MS Office v případě DOC/DOCX, ale nabídnout zdarma dostupný software umožňující alespoň prohlížení obsahu souboru, to je mnohdy k nezaplacení.

OpenWith.org u každé z doporučených aplikací uvede, co všechno se souborem zvládne. Zda nabízí jeho editaci nebo jen prohlížení, zda je z ní možné tisknout atd. K dispozici máte odkaz na stránky s více informacemi o programu, nebo přímý odkaz ke stažení.

Identifikace souboru pomocí aplikace

Pokud dáváte přednost aplikacím instalovaným v počítači, pak na www.openwith.org klepněte na odkaz Download Now a stáhněte si instalátor programu OpenWith.org. Jeho následné použití po instalaci je velice prosté. Ve správci souborů vyhledejte takový, který chcete otevřít, ale žádný program ve vašem počítači s ním není asociován.

Na neznámý soubor klepněte pravým tlačítkem myši a zvolte funkci OpenWith.org - How do I Open This?.

OpenWith.org se nyní spojí se svou internetovou databází a pokusí se vám nabídnout seznam freewarových programů, které s vybraným souborem dovedou zacházet. Je-li program ze seznamu již instalován, budete jej moci ihned použít k otevření souboru. Pokud jej v počítači nemáte, pak vám OpenWith.org nabídne odkaz ke stažení tohoto programu.

Pokud si vyberete stažení nějaké aplikace, která vám umožní se souborem pracovat, počkejte, než ji OpenWith.org nakopíruje do počítače a zobrazí složku, do které byl instalátor tohoto programu uložen. Instalace neproběhne automaticky, to je už na vás. Není to však na škodu, alespoň máte seznam instalovaných programů pod kontrolou.

KL24

Jen v prohlížeči nebo na x86

OpenWith.org je užitečná služba i užitečný program. Databáze typů souborů i přidružených aplikací postupně narůstá a uživatelé sami mají možnost se do jejího rozšiřování zapojit. Řadu uživatelů operačního systému Windows Vista, resp. jeho 64bitové verze však zamrzí, že klientská aplikace OpenWith.org funguje jen dvaatřicetibitových systémech a na x64 se odmítne spustit.

Na druhou stranu internetovou stránku www.openwith.org můžete bez problémů načíst a použít v jakémkoli operačním systému.

Byl pro vás článek přínosný?