Hlavní navigace

Jak přenést data z webových prohlížečů? (IE, Firefox, Opera, Chrome)

11. 8. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Kdykoli napíšu článek na téma záloha dat u webových prohlížečů, zejména u Firefoxu, okamžitě se objeví komentáře uživatelů, kterým Firefox nikdy nespadl a pokud ano, tak nikdy nedošlo k poškození dat z profilu v tomto prohlížeči. Čili vše, od hesel, přes cookies až po historii zůstalo uloženo.

Ovšem uvědomte si, že zálohování není jen o tom, předejít havárii samotného programu. Může nastat problém s pevným diskem, počítač může nakazit škodlivý software. Často však budete chtít zálohovat data jednoduše proto, že je potřebujete přenést na jiný počítač, kde chcete mít svůj webový prohlížeč ve stejné podobě, jako na počítači původním. Tato situace zahrnuje i reinstalaci operačního systému.

Podívejme se tedy na několik webových prohlížečů a na to, jakým způsobem můžete zálohovat a přenést jejich data na jiný nebo přeinstalovaný počítač. Žádný z následujících postupů přitom nevyužívá doplňkový software.

Jak zálohovat Internet Explorer

Záloha veškerých dat z Internet Exploreru je bez použití doplňkových nástrojů velkým oříškem, v podstatě je téměř neřešitelná, alespoň ne jednoduchým způsobem. Microsoft (možná záměrně?) nesdružuje data z Internet Exploreru do jediné složky s profilem, ale jeho údaje jsou roztroušeny různě po registru, profilové složce a dalších umístěních.

Souvisí to s filosofií Microsoftu, kdy se nepočítá s tím, že uživatel bude zálohovat nebo migrovat jednotlivé aplikace, ale přemigruje celý systém pomocí nástroje Migrace profilu uživatele. Najdete jej v nabídce Start.

Pokud se spokojíte s překopírováním seznamu Oblíbených položek z Internet Exploreru, pak ve Windows Vista přejděte do složky ~\Users\Vaše jméno\Favorites, odkud překopírujete vše kromě souboru desktop.ini. Přístupu do této složky můžete využít i k tomu, abyste si ve svých oblíbených položkách udělali pořádek. Můžete zde mazat i kopírovat. Vytvoření nové složky je stejné, jako byste ji vytvořili přímo v seznamu v prohlížeči.

Abychom Internet Exploreru tak úplně nekřivdili, nesmíme zapomenout na export a import oblíbených položek, informačních kanálů a souborů cookies přímo v prohlížeči. Na panel se záložkami klepněte pravým tlačítkem myši a zapněte Řádek nabídek. Z nabídky Soubor pak zavolejte funkci Import a export, která vás v režimu průvodce provede vším potřebným.

Jak zálohovat Mozilla Firefox

Velký konkurent Internet Exploreru je k přenášení dat mnohem přívětivější, než prohlížeč od Microsoftu. Zřejmě to bude dáno tím, že funguje na různých operačních systémech a jeho tvůrci chtěli uživatelům nabídnout snadnou možnost migrace. Pro Firefox existuje několik výborných zálohovacích doplňků, jako například FEBE, který sbalí kompletně celý uživatelský profil do jediného souboru a na jiné instalaci Firefoxu jej opět obnoví.

Totéž však můžete udělat i ručně. Stačí, když se podíváte do složky, kde je uživatelský profil Firefoxu:

  • C:\Documents and Settings\\Application Data\Mozilla\Firefox\Profiles\název profilu>\ (pro Windows 2000/XP), nebo
  • C:\Users\\AppData\Roaming\Mozilla\Firefox\Profiles\název profilu>\ (pro Windows Vista).

Složku s profilem stačí překopírovat. Doporučuji však nejprve vyprázdnit vyrovnávací paměť Firefoxu pomocí funkce Nástroje|Vymazat nedávnou historii. Zbavíte se tím velkého množství malých souborů ve složce s profilem. Složku pak sbalte třeba do ZIPu a přeneste na jiný počítač. Aby vše proběhlo bez problémů, je třeba mít na obou počítačích stejné uživatelské jméno.

Firefox nabízí ještě speciální vestavěnou funkci určenou pro zálohování a načítání seznamu záložek (oblíbených stránek). Zavolejte správce pomocí funkce Záložky|Knihovna stránek. Označte všechny záložky a klepněte na tlačítko Import a záloha v nástrojové liště. Funkcí Zálohovat vytvořte soubor se seznamem všech svých záložek. Pomocí Importu a zálohy (Obnovit|Zvolit soubor) pak data z tohoto souboru obnovte na jiném počítači.

Všimněte si také, že Firefox automaticky vytváří zálohy pro několik posledních dnů.

Tip: Podobným způsobem lze také zálohovat poštovní program Thunderbird.

Jak zálohovat Operu

Ani záloha multifunkčního webového prohlížeče Opera není vůbec složitá. Opět zde platí pravidlo, že v zájmu co nejméně problémového přenesení nastavení a uživatelského profilu, je třeba, aby na obou počítačích bylo stejné uživatelské jméno. Složek, které je třeba překopírovat, je tu hned několik, jejich seznam si zobrazíte přímo v prohlížeči pomocí funkce Help|About Opera, resp. Nápověda| O Opeře.

Chcete-li přenést pouze oblíbené položky nebo seznam kontaktů, použijte nabídku Soubor|Import a export, kde si vyberete příslušnou exportní nebo importní funkci. Opera také nabízí možnost synchronizace odkazů na oblíbené stránky mezi různými instalacemi. Stačí se zaregistrovat a pak použít funkci Soubor|Synchronizovat Operu.

Jak zálohovat Google Chrome

I pro stále populárnější Google Chrome existují speciální zálohovací programy, jako třeba Google Chrome Backup. Chcete-li si jednoduše přenést svá data bez instalace doplňkových programů, pak vás bude zajímat složka c:\Users\vaše jméno\AppData\Local\Google\Chrome\User Data\.

Mimochodem, Google zřejmě nabídne online zálohování dat ze svého prohlížeče, podobně jako kdysi prostřednictvím doplňku Browser Sync. Podobnosti zde.

KL24

Tip na závěr: Aby se vám data z webových prohlížečů lépe kopírovala, doporučuji je nejprve vyčistit. Jak na to, se dozvíte ve starším článku Čištění webových prohlížečů.

Byl pro vás článek přínosný?