Hlavní navigace

Jak sdílet cokoli USB přes síť?

30. 4. 2008

Sdílet

 Autor: Redakce

Zařízení nabízené za 79 dolarů (přibližně 1 250 korun) podporuje rychlé rozhraní USB 2.0 a abyste jej mohli použít, musíte na počítači nainstalovat dodávané ovladače. Ty vytvoří (z pohledu operačního systému) nový lokální USB port, jehož požadavky ovladač přesměruje sítí na vzdálený port síťového serveru. Právě nutnost použití specializovaného ovladače omezuje použitelnost pouze na operační systémy z rodiny Windows (přesněji pouze pro verze 2000, XP nebo Vista), uživatelé jiných systémů si budou muset nechat zajít chuť.

Podle mého názoru je limitujícím faktorem pro mnoho použití osazení pouze běžnou síťovou kartou s rychlost 100 Mb/s, která vám nedovolí využít ani čtvrtinu toho, čeho je schopný USB 2.0 port. Je to škoda, gigabitová síť je dnes již téměř standardem a vyšší rychlost by se pro mnoho použití určitě hodila.

 Fotogalerie: IOGEAR USB Net ShareStation

(celá galerie)

V základním funkčním režimu může být k zařízení připojen pouze jediný uživatel, respektive jediný počítač. Výjimkou je pak sdílení dražších tiskáren (tedy těch, které nejsou GDI), které je server schopen sdílet s využitím spooleru LPR/LPD pro většinu moderních operačních systémů a s využitím protokolu Samba lze sdílet také data z připojeného pevného disku. Líbí se mi, že přestože má zařízení pouze jediný USB port, lze k němu připojit také (maximálně) čtyřportový USB rozbočovač pro připojení více než jednoho zařízení.

 Odkazy k tématu: IOGEAR