Hlavní navigace

Jak si vede 64bitová Opera v porovnání s 32bitovou sestrou?

22. 12. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jistě jste zpozorovali, že norští vývojáři v minulém týdnu vydali první nativní verzi Opery pro 64bitové operační systémy. Takových prohlížečů se obecně příliš bát nemusíme, v minulosti nás od nich odrazoval nedostatek zásuvných modulů, nyní ale všechny důležité moduly existují také v 64bitových verzích. Patří k nim Flash Player nebo Java. Proč bychom tedy nemohli přejít na nativní čtyřiašedesátibitová vydání prohlížečů?

Jak si můžete pamatovat z přeměřování 32bitových a 64bitových edicí prohlížečů, modernější varianty obvykle zvítězily, a to se slušným náskokem. Minimálně výkonnostní zlepšení by nás tudíž k přechodu motivovat mohlo. Opera se s 64bitovým sestavením vytasila teprve před pár dny. To zatím nedosahuje očekávaných výsledků, v testech SunSpider, Peacekeeper a V8 si nevedlo o moc lépe než dvaatřicetibitové. A co hůř, ono si vedlo lépe v jediné disciplíně (navíc jen zanedbatelně). Ve dvou případech ze tří byly naměřeny horší hodnoty než u sesterského 32bitového sestavení.

Berme ale v potaz, že uvedená Opera byla úplně první a po všech směrech experimentální. V porovnání figurují stejně očíslovaná sestavení, která vyprodukovala Opera Labs. Obě Opery se přirozeně testovaly ve výchozím nastavení, testík tedy zpochybnit nelze. Vývojáře zjevně čeká ještě hodně optimalizování. Pokud si experimentální sestavení chcete vyzkoušet sami, stáhnete jej z dev.opera.com.

Zdroj: FavBrowser

Byl pro vás článek přínosný?