Hlavní navigace

Jak si výrazně urychlit hledání ve Windows

21. 6. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Vypnutí našeptávání dřívějších hledání

Průzkumník vždy zobrazuje návrhy k vyhledávání, které jsou založeny na tom, co jste již vyhledávali v minulosti. Tyto návrhy je sice možné snadno smazat klávesou Delete, řada z vás jistě ocení možnost zcela tuto historii vypnout. Stačí drobný zásah do systémového registru.

Spusťte nástroj Editor registru tak, že stisknete Win+R, do políčka zadáte řetězec regedit a klepnete na tlačítko OK. Nejprve přejděte do větve:

HKEY_CURRENT_USER\Software\Policies\Microsoft\Windows\Explorer

Pokud se na tomto místě klíč Explorer nenachází, klepněte pravým tlačítkem na položku Windows, z nabídky zvolte Nový | Klíč a nově vytvořenou položku pojmenujte Explorer.

Poté klepněte pravým tlačítkem na položku Explorer a zvolte Nový | Hodnota DWORD (32bitová) a vytvořenou hodnotu pak pojmenujte DisableSearchBoxSuggestions. Klepněte na ni pravým tlačítkem a z nabídky zvolte Změnit. Do pole Údaj hodnoty zadejte 1 a potvrďte tlačítkem OK.

Zavřete Editor registru a restartujte počítač, případně proces Windows Explorer. Tím se změna aplikuje.

Uložení konkrétního hledání

Pokud často hledáte určitou skupinu nebo typ souborů, určitě vás potěší, že Windows 7 umožňují uložit určitý typ hledání. Kdykoliv pak můžete pomocí jediného kliknutí uskutečnit stejné vyhledávání a prohlédnout si ty nejaktuálnější výsledky.

Zadejte tedy do vyhledávacího pole příslušný řetězec. V okamžiku, kdy začnou nabíhat první výsledky, klepněte na v horní části na položku Uložit hledání.

Otevře se dialog, ve kterém můžete toto vyhledávání pojmenovat tak, abyste ho v budoucnu snadno identifikovali. Poté klepněte na tlačítko Uložit.

Jako výchozí destinace je automaticky zvolena složka Hledání (v uživatelské složce aktuálně přihlášeného uživatele), vy si však můžete zvolit jakoukoliv jinou, například pracovní plochu.

Pro snadnou dostupnost všech uložených uživatelských vyhledávání si můžete vytvořit zástupce složky Hledání na ploše. Poklepáním na příslušnou položku se pak spustí nové vyhledávání.

MMF24

Vyhledávání ve Windows 7 ve skutečnosti předabuje velmi komplexní nástroj. Správnou volbou metody nebo dotazu pro hledání můžete dosáhnout opravdu obdivuhodných výsledků. Více se dozvíte v článku Kdo hledá, ten najde: pokročilé vyhledávání ve Windows.