Hlavní navigace

Jak si vytvořit vlastní edici Firefoxu za pár klepnutí

13. 1. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nainstalovat svým zaměstnancům prohlížeč je jednoduché, ale pak do každého přidávat obsah, který by v něm podle vás být měl, přestane být zábavné velice brzy. Přitom ale mnohdy stačí málo, jen pár základních záložek s odkazy na často navštěvované weby, k tomu doplňky, které zvýší produktivitu a navrch třeba nějaký neokoukaný vzhled. Je relativně snadné si takto pohrávat s Firefoxem, už jeho otevřenost vybízí k tomu postavit si vlastní, více či méně upravený prohlížeč, který vyhovuje přesně potřebám vaší organice. Každá taková organizace nebo podnik má jiné potřeby a kritéria.

Proto se nelze jedním prohlížečem zavděčit všem. Mozilla sama nicméně nabízí velmi snadnou možnost si vlastní prohlížeč postavit. My se teď podíváme, jak na to. Následující návod je určen pro ty, komu stačí lehké úpravy. Změny v programu jsou zase úplně jiné téma pro jiné publikum. My ostatní se ve zdrojových kódech přehrabovat nebudeme.

Nažhavte buldozery, pardon, prohlížeče, jde se stavět

Vaše pouť začne na stránce Build you own browser na adrese byob.mozilla.com. Konkrétně se celý proces „nečekaně“ odstartuje zmáčknutím tlačítka Create Your Browser. Jak vyplývá z prvního pohledu na stránku, budete se muset přenést přes angličtinu, češtinu web nezná. Váš Firefox ovšem českou lokalizaci obsahovat bude!

Budete muset samozřejmě projít registrací, zde vás žádná úskalí nečekají. Jen myslete na to, že si vytváříte účet osobní, nikoli účet za firmu nebo organizaci.

Posléze vám stránka sdělí, že jste se úspěšně zaregistrovali.

Přijde vám aktivační e-mail, v němž musíte klepnout na odkaz, jímž se nový účet aktivuje. Nejde o nic nestandardního.

Odkaz vás přesměruje na stránku, kde vám bude sdělena šokující novinka, a sice že vám Mozilla aktivovala účet.

Postavte základy

Teprve teď si začnete užívat. Po přihlášení bude váš profil prázdný, takže automaticky pokračujte dále klepnutím na Create a New Browser. Vlastních prohlížečů můžete mít více, všechny se posléze zobrazí ve vašem profilu. Ten je navíc veřejně dostupný.

Samotná tvorba se přehledně rozprostírá do několika kroků, během nichž si postupně zvolíte požadované hodnoty. V první části, General, se po vás požaduje jediné: své dílko pojmenovat (lépe řečeno zvolit identifikační znak), eventuálně mu přidat nějaký popis. Pakliže se rozhodnete svůj prohlížeč zpřístupnit veřejnosti, má popis smysl. V opačném případě jde víceméně o zbytečnou námahu. Viditelnost se nastavuje na této stránce, úplně na konci. Takže to bude Yes nebo No?

Zde rovnou podotýkám, že z tvorby můžete kdykoliv odejít a později se k rozpracovanému projektu vrátit. K tomu slouží stále viditelná volba Save and Close na pravé straně.

Ve druhé části si vybíráte jazyky, v nichž bude váš výtvor dostupný. Nám třeba stačí čistě čeština. V nabídce hlavních jazyků pochopitelně chybí, ale lze ji přidat vyhledávacím políčkem. Napište Czech, až se jazyk objeví, potvrďte jej klepnutím na Add.

Vybrané jazyky můžete též odebírat. Když nad některý z nich najedete myší, objeví se Remove, které zvolený jazyk z nabídky odstraní.

Kam se poděly doplňky?

Sekci Addons pojmenovali autoři výmluvně. Právě sem ale směřují jisté výtky. V Extensions vybíráte klasické rozšíření, avšak nemáte moc možností. V první řadě lze označit maximálně dva, což není moc, za druhé volíte mezi pouhými čtyřmi zástupci.

Pokud byste chtěli doplňků víc, můžete maximálně v posledním kroku (Collections) navrhnout uživateli kolekci. Pakliže si vytvoříte vlastní kolekci, která bude obsahovat rozšíření podle vašich představ, stále budete omezení tím, že si je uživatel vašeho prohlížeče bude moci nainstalovat volitelně, donutit ho k tomu ale nijak nemůžete.

V případě vyhledávačů je situace o něco lepší, poněvadž je alespoň můžete na web manuálně nahrát, byť procházení galerie by přirozeně bodlo.

Personu vyberete nejsnáze, pokud vám chudá nabídka nevyhovuje, můžete zadat adresu vaší oblíbené Persony.

Plnohodnotné motivy vzhledu pro mne zůstávají záhadou, neboť zde na výběr není ani jeden. V tomhle ohledu má projekt Build you own browser poměrně velké rezervy. Sice vás láká na to, že si můžete postavit vlastní prohlížeč, v tom nejhlavnějším vás ale vlastně nepěkně omezuje.

Velké finále

Pomalu se blížíme do finále. Nyní vás čeká docela snadná volba, musíte se rozmyslet, na které platformy půjde vaše dílko nainstalovat. Windows? Mac? Linux? Nebo všechny? Mozilla vás nijak neomezuje, takže můžete klidně nechat povolené všechny tři.

Teprve nyní přichází na řadu oblíbené weby. Můžete vytvářet složky, záložky a živé záložky obsahující stream z RSS kanálu. Na lištu záložek můžete přidat až tři položky, do nabídky záložek pak lze doplnit až pět dalších položek. Podsložky zde nevytvoříte, adresáře vyplníte maximálně deseti odkazy. Restriktivní podmínky postihují naneštěstí také tuto oblast.

Několik málo webů svým uživatelům nachystáte, zbytek si budou muset uložit sami. V poslední kapitole průvodce můžete volitelně přidat odkaz na kolekci doplňků. Kolekce mají tu výhodu, že je lze kdykoliv upravit. Na druhou stranu, totéž můžete dělat se svým prohlížečem. Minimálně do doby, než jej necháte vygenerovat. To provedete odklepnutím Review and Build.

Pokud pouze uložíte změny, můžete se k projektu vrátit (Continue editing), případně jej zrušit (Abandon changes).

Váš prohlížeč bude v závěru volně ke stažení na jednoduché stránce, kde budete mít na výběr mezi jednotlivými jazykovými variantami a verzemi pro různé operační systémy.

KL24

Build you own browser je tedy poměrně omezeným projektem, avšak uspokojí základní potřeby. Mohl by vás alespoň nechat upravit hodnoty v nastavení, ale ani to vám nedovolí. Existují ale alternativy, například CCK Wizard. Ty ale přináší spolu s širšími možnosti také více komplikací.

Byl pro vás článek přínosný?