Hlavní navigace

Jak stahovat z RapidShare automaticky a pohodlně?

22. 2. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

RapidShare patří k nejznámějším serverům pro upload souborů a jejich následné stahování. Pokud bych jej měl přirovnat k nějaké české alternativě, asi by to byla kupříkladu známá Úschovna. Na RapidShare můžete nahrát až 200 MB soubor a nasdílet jej určité skupině uživatelů. Není žádným tajemstvím, že RapidShare často využívají uživatelé šířící nelegální obsah, warez, mp3, doposud nevydané filmy a podobné.

Pokud se dostanete do opačné situace, tedy do role, kdy z RapidSahre stahujete data, pak se musíte vyrovnat s několika zádrhely. Tím prvním je čekání ve frontě. Druhou „brzdou" je nutnost ručního klepnutí na odkaz poté, co se ve frontě čekatelů dostanete na řadu. A nakonec v případě, že potřebujete stáhnout několik souborů z RapidShare najednou, máte smůlu a musíte počkat na dokončení předchozího stahování.

Všechny tyto život znepříjemňující vlastnosti můžete hodit za hlavu, pokud si pořídíte placený, tzv. RapidShare Premium, účet. Je tu však i jiná možnost. Využijte některého z freewarových programů, které stahování z RapidShare automatizují a nestojí vás ani korunu.

RapidShare Auto Downloader

Jedním z těchto nástrojů pro pohodlné stahování z RapidShare je RapidShare Auto Downloader. Jde o jednoduchou aplikaci postavenou na .NET Framework, bez problémů tedy funguje ve Windows Vista, s doinstalováním knihoven i ve Windows XP.

Práce s programem je naprosto jednoduchá. Nejprve si v prohlížeči načtěte stránky z RapidShare, kde chcete stahovat soubory. Na každé stránce s RapidShare je uveden odkaz směřující přímo na stahovaný soubor. Tento odkaz zkopírujte do schránky Windows a složte jej do políčka na záložce Links.

Postupně si takto můžete připravit všechny odkazy na soubory, které z RapidShare momentálně potřebujete stáhnout. Potom klepněte na tlačítko Add Link(s), čímž vybrané odkazy přidáte do fronty ke stažení. RapidShare Auto Downloader automaticky stáhne všechny odkazy, které mají zapnuté zatrhováno.

Stahování spustíte tlačítkem Start Downloader. Všimněte si, že ve spodní části okna programu se zobrazí webová stránka z RapidShare. Je zde jen pro vaši informaci, nemusíte se tím nijak zabývat. RapidShare Auto Downloader automaticky zobrazí počet sekund, které zbývají do začátku stahování a jakmile se ve frontě dostanete na řadu, program stahování automaticky zahájí.

Postupně takto stáhnete soubory z všech zadaných adres z RapidShare, aniž byste museli cokoli potvrzovat. Rychlost stahování se vám bez prémiového účtu nijak nezvýší, vzhledem k tomu, že program nevyžaduje žádnou interakci s uživatelem, není to příliš na obtíž.

Pokud při spuštění programu ve Windows Vista zaznamenáte nějaké problémy s chybovým hlášením, zkuste jej spustit v režimu Správce. Mělo by to pomoci.

RDown - stahování z RapidShare ve Firefoxu

Výše uvedený program využívá ke stahování jádro Internet Exploreru. Patříte-li mezi skalní příznivce webového prohlížeče Firefox, pak si spíše nainstalujete rozšíření s názvem RDown. K jeho stažení se musíte na webu Doplňky Firefoxu nejprve přihlásit.

Po instalaci rozšíření RDown a nezbytném restartu webového prohlížeče, jděte do nabídky Nástroje|RapidShare stahovač a zobrazte si pomůcku pro stahování z RapidShare. Podobně jako u předchozího programu, i zde zadáte adresy k souborům, které chcete z RapidShare stáhnout.

Nakonec klepněte na tlačítko Start a poté jen čekejte na dokončení stahování. Průběh můžete sledovat na jednoduchém ukazateli v okně.

Rapget - stahování ze sedmi desítek serverů

Nakonec jsem si nechal jeden z nejlepších programů pro stahování z RapidShare. Jmenuje se Rapget a zajímavá je u něj podpora téměř sedmi desítek různých webových archivů, kam lze uploadovat soubory a především je z nich stahovat.

Další vlastností, kterou Rapget mnohé z vás potěší, je, že ho nemusíte instalovat, stačí jej rozbalit někam na disk a spustit. Odkaz pro stažení souboru vložte do adresního políčka v programu a klepněte na tlačítko +. Stahování zahájíte klepnutím na velké zelené tlačítko v liště programu.

KL24

Další z funkcí umožňují posouvat stahovací odkazy ve frontě, pozastavovat a znovu obnovovat stahování. Rapget je k dispozici v několika jazycích, mezi kterými nechybí ani čeština. Zprovoznit se mi ji bohužel nepodařilo.

Doufám, že vám tyto tři tipy na jednoduché programy zpříjemní stahování většího počtu souborů z RapidShare. Máte-li tipy na další zajímavé pomůcky pro tento účel, rozdělte se o ně v komentářích pod článkem.

Byl pro vás článek přínosný?