Hlavní navigace

Jak to bude s omezeným desktopem ve Windows 8 pro ARM?

2. 2. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

V souvislosti s oznámením testování Office 15 Technical Preview se rozjela šuškanda, že se kancelářská sada jako komplet v Metru neobjeví. Naopak, i na tabletech ji budeme moci využívat v plné podobě v klasickém desktopovém prostředí. Tahle informace, pokud se ukáže jako pravdivá, by nás automaticky ujistila, že se Microsoft zatím desktopového prostředí nezbavuje. A to ani na platformě ARM, kde by mohl začít znovu a jinak. Jenže tablety s procesory ARM by pak byly znevýhodněné ve srovnání s konkurenty postavenými na platformě x86.

Tip: Budou Office 15 pro Metro? Spíše Windows 8 pro ARM zachovají desktop

Spekulace sílí a předchozí pověsti nevyvrací. Microsoft se prý chystá přinést desktop i na platformu ARM. Jen nebude plnohodnotný, jak jej známe a nadále budeme znát z osobních počítačů. Desktopové aplikace pro ARM budou zřejmě nosit certifikáty, bez kterých tedy nebude možné program spustit. Je docela klidně možné, že v důsledku tam poběží pouze Internet Explorer a Office. Ostatně kancelářský připravovaný balík bude hodně vyladěný, aby byl energeticky co možná nejméně náročný.

CS24

S procesory ARM se máme setkat také v noteboocích, tam už by ale podobné restrikce mohly být na překážku. Na druhou stranu mají v kombinaci s Metrem šanci ukázat, jak má vypadat počítač nové generace. O něco podobného by se rád Microsoft pokusil. A kdyby mu strategie vyšla a lidé novinku přijali, mohl by s další generací Windows možná desktop vynechat úplně. Tyto stroje budou zaměřené na dlouhou výdrž (a snadné ovládání), což má být pro Metro mnohem snazší disciplína než pro desktop.

Zdroj: The Verge