Hlavní navigace

Jak Toshiba představovala nové minibooky

24. 4. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jak Toshiba představuje novinky

Model Toshiba NB100 nebyl nijak zvlášť výjimečný a navíc přišel relativně pozdě - v době, kdy už mnoho z výrobců měli druhou generaci. Toshiba si ale rychle spočítala, že rychle rostoucí trh s mininotebooky stojí za trochu snahy. Proto velmi záhy oznámil model NB200.

První část akce tvořilo večerní divadelní představení. Úryvky nejslavnějších kusů (Faust, Hamlet, Romeo a Julie) posloužily jako reprezentativní ukázky toho, jak vše může dopadnout jinak, když máte k dispozici mininotebook s přístupem na internet (v tomto případě ještě NB100). Nejednalo se o žádnou vysokou kulturu, šlo však o zábavný a zejména výjimečně originální způsob prezentace postojů firmy. Ráno se pokračovalo druhým dějstvím - zde šlo již o klasickou tiskovou konferenci se vším všudy.

Tip: první postřehy s novými minibooky najdete na ExtraNotebook.cz počátkem příštího týdne.

Záhy po odprezentování firemní strategie byl konečně bez zbytečných průtahů představen Toshiba NB200. Ihned bylo jasné, proč výrobce kvůli jedinému produktu svolal konference takového rozsahu. První co nás při pohledu na novinku napadlo bylo: luxusní manažerská Toshiba Portégé v mini provedení. Může za to kov připomínající zpracování, ale také vynikající tlačítková klávesnice. Zajímavé je, že kromě různých barevných variant bude k dispozici také mírně odlišná šasi, která se už bez okolků hlásí k plastovému provedení a má také jinou klávesnici. Ta sice není tlačítková, má však velké klávesy a velmi příjemný, pevný stisk. Tato varianta bude levnější. Obě verze mají vynikající touchpad se zdrsněným povrchem a velkými, přesnými tlačítky. K dispozici budou také dvě baterie - klasická tříčlánková a vyčnívající šestičlánková, která má zajisti až 9 hodin práce v terénu.

Co se týče hardware, jedná se až na několik výjimek o klasický atomový minibook. Ukázkové kousky byly osazeny klasickou chipovou sadu Intel 945GSE se starým Atomem (N270), je ale možné, že finální kousky, které mají na náš trh dorazit v průběhu května, budou mít alespoň novější procesor s mírně nižší spotřebou (Atom N280). Klasikou bude také jeden gigabajt paměti, až 160GB disk a také rozlišení 1 024 × 600 na 10" displeji.

Nová minibook od Toshiby se bude snažit zaujmout zejména velmi kvalitním zpracováním - lepší varianta šasi je dokonce elegantně vroubkovaná. Je zde ale i několik bonusů - např. bezpečnostní senzor na harddsik, který při pádu zajistí zaparkování hlavičky, aby nebyly poškozeny data. Mnozí ocení USB sleep and charge - port, který napájí zařízení, i když je počítač vypnutý. Záhadnou funkcí, o které toho představitelé mnoho neprozradili, je možnost vystopovat ukradený notebook.

Fotogalerie: divadelní představení

Fotogalerie: prezentace

Fotogalerie: nové minibooky

MMF24