Hlavní navigace

Názor k článku Chcete se pobavit? Přečtěte si, jak vypadá počítač hardwarového novináře [blog] od Jan Olšan - Ne ne, dělám na něm většinu věcí. Samozřejmě...

  • 1. 4. 2019 6:47

    Jan Olšan (neregistrovaný)

    Ne ne, dělám na něm většinu věcí. Samozřejmě že jsem SSD zvažoval, ale
    1) myslím, že to fakt takový rozdíl nebude. Ono to může vypadat, že jsem hroznej magor, ale myslím, že kdybyste mě to viděli používat, tak byste asi taky uznali, že se ta pomalost HDD u mě moc neprojeví. Pracuju na tom pořád, ale Firefox je puštěný nonstop, Office/NP++ taky, takže fakt málokdy na něco čekáte. Místo vypnutí vždycky hibernuju, abych nemusel nic zavírat. A nedělám šílené programy s mračnem komponent typu Visual Studio nebo hry, které by mi to HDD daly při spouštění sežrat, je to fakt 99 % kancelařina. Reálně tam to zpomalení práce myslím fakt moc nebude. Zvlášť když jsem na to za těch 20 let s PC zvyklej, takže nesedím a nekoukám, když se mi 15s něco otevírá, dělám něco dalšího, když vím, že něco startuje pomalu (Gimp), tak si ho nechám otevřít předem, a tak. Na disk čekám, třeba když otevřu v XnView nějakou složku fotek a teď se generují náhledy. Tam by práce na SSD pomohla. Jenže já bych se asi nepřinutil mít ty fotky uložené na SSD, když už bych ho pro systém měl, takže by se stejěn tahaly z HDD a bylo by to úplně stejné. Protože:

    2) On je tam ještě jeden faktor. Mám SSD v notebooku a tam se po letech pořád v jednom kusu přistihuju, že u každé blbosti přemýšlím nad těma zápisama. Sice si racionálně klidně dokážu říct, že se to nikdy opotřebením nestihne zničit (doufejme teda) a tak podobně, ale už tu myšlenku na tu omezenou životnost ze mě asi nikdo nedostane. Člověk pak blbne s ramdiskem, cache v browseru, přemýšlí nad každým downloadem, má chuť neukládat věci, nehibernovat. Je to kravina, ale holt se toho nemůžu zbavit. No a z těchhle dvou důvodů jsem celkem spokojenej s pevným diskem, protože tam mě tenhle mentální tik nepronásleduje a můžu se soustředit na práci. Myslím, že mě tohle spekulování (na notebooku) nakonec možná zdržuje víc, než to HDD na desktopu. Ale i kdyby ne, tak je super mít pohodu, když mě nežerou ty zatracený buňky NAND :)

    Asi by bylo zajímavý vědět, jestli by se tam přece jenom nějakej nepozorovanej rozdíl po sekundách za celý den nenastřádal, ale vědeckou studii kvůli tomu dělat nebudu :) Ale obecně, že bych někde ztrácel čas, si opravdu neuvědomuju. Takže jsem si celkem jistej, že to opravdu je OK a moc si tím neubližuju. Jinak bych to vzal jako nutnou investici a to SSD pořídil.

    Ostatním členům rodiny jsem ale už SSDčka do počítačů dal :)