Hlavní navigace

Názor k článku Chcete se pobavit? Přečtěte si, jak vypadá počítač hardwarového novináře [blog] od Gildor - Mám konkrétní příklad, nedávno jsem dával SSD do...

  • 1. 4. 2019 15:55

    Gildor

    Mám konkrétní příklad, nedávno jsem dával SSD do notebooku známému.
    Má ho asi dva a půl roku, i5-6300U, 8GB, ale jen 500GB HDD tam byl. Má to jen na kancelařinu, prohlížeč, atd, absolutně žádné na výkon náročné použití, takže by člověk řekl, že mu tu musí stačit. Ale přišlo mu to pomalé a zhoršující se, před půlrokem přeinstaloval OS a moc to nepomohlo.
    Koukal jsem se na to a probuzení z hibernace skoro 2min, pak ještě dalších několik min totálně pomalý provoz, otevření dokumentu za dlouhou dobu, katastrofa.
    A stačilo sledovat správce úloh, CPU na 10-30% použití, RAM 4 z 8GB plné, disk neustále na 100% využití, antivirák, systém, nějaké programy co se aktualizují a kdoví co ještě to pořád žraly. Říkal, že když to obecně sleduje, tak disk je prostě každou chvíli využitý na 100% a ani hned po čisté instalaci to nebylo výrazně lepší.

    Tak jsem mu tam hodil klasický 500GB Samsung 860 EVO, teď trvá probuzení z hibernace asi 15s, po té počítač okamžitě jede plynule, disk prakticky nikdy není zaneprázdněný, ani když antivirák skenuje, nebo se něco aktualizuje, otevírání souborů a spouštění programů (větší excely, pdfka, apod.) je několikrát rychlejší, potřeba restartovat často systém zmizela, nemůže si to vynachválit.

    Jako je mi jasné, že to může být případ od případu, ale že SSD nezrychlí počítač je hodně odvážné tvrzení. Určitě nemusí zrychlit vždy, ale vím i o dalších případech, kdy to někomu výrazně pomohlo na běžné používání.
    Já sám nemám zařizení s OS na HDD někdy od let 2012/13.

    Co se týče opotřebení z přepisů - vážně podle všech testů to pro běžné uživatele netřeba řešit. Mimochodem mi za život odešlo více HDD a zatím žádné SDD, každopádně všechno se používáním opotřebuje a má přirozeně nějakou poruchovost.