Hlavní navigace

Názor k článku Chcete se pobavit? Přečtěte si, jak vypadá počítač hardwarového novináře [blog] od Artael - Sice později, ale... v tomhle rozumím. Ono 1TB...

  • 6. 4. 2019 21:24

    Artael

    Sice později, ale... v tomhle rozumím. Ono 1TB disk je pořád tisícovka a když ještě nějak funguje, tak proč to nevyužít. Sice bych asi nezachraňoval data na disk, který se blíží smrti s rostoucími zápisy, ale mám tu jinej, WD RE3, kterému rostl počet podezřelých sektorů a asi i nějaké Bčka. Ten jsem ihned vyzálohoval na vše dostupné, FW disku přesunul špatně čitelné data na zdravou oblast, takže to šlo celkem rychle a ten disk jsem po záloze uschoval. Důvod je podobný, pokud se mi něco hodně po...dělá, tak mohu zkusit přečíst tento disk (jakože snad fungovat bude). Když to vyhodím, zbavím se pouze půlkilového těžítka a nedostanu za to nic, takhle tu mám sice půlkilové těžítko, ale jsou na něm data, které mohou potencionálně pomoci.

    Popelnicové PC... tohle jsem měl kdysi taky, sice to popelnicové úplně nebylo, ale řekněme, že jsem to složil z "odpadu". Deska byla z lokálního krámu, kde to chtěl borec na výstavku za okno, údajně mrtvé. No, mrtvé to nebylo, ale musel jsem tomu vypilovat novej chladič chipsetu (nF4 byl fakt nešťastnej a o tom jsme si nedávno povídali na konkurenčním webuú, GK byla nová, CPU z bazaru, paměti nové, disk byl kdysi nový, case taky, zdroj z nějakého vykuchaného stroje a tak... zkrátka co dům/bazar dal. A pořád jsem měl mašinu, co v té době byla daleko nad průměrem.

    A ty dva magnetické disky, kdysi jsem měl čistě jeden na systém i data, to byl fakt mordor, pak jsem byl na ntb, tam jsem do dvou let přešel na SSD (2011) a od té doby je nasazuju všude, nicméně desktop byl pořád pozadu a když mi tu zbyl jeden rychlý disk, tak jsem ho přidal. Ve stroji pak byli dva rychlé 3,5" disky a už to najednou nebyl takovej mordor, bylo to dobře použitelné. K SSD to má ještě daleko, ale odezva se dost zlepšila, "zamyšlenost" počítače zredukovala a účel to splnilo. Dnes mám naprosto všude menší ci větší SSD disky, syndrom přepisů ve mě trochu tiká, ale ne takto agresivně. Tzn. nesnažím se na ten disk neustále tlačit nějaké data a přemýšlím nad mazáním (a to i u flashek), ale nemám problém třeba na ten disk přesunou 3GB dat a pak je přetáhnout jinam, vzhledem k tomu že disk je třeba 400GB a těch přepisů vydrží víc jak 1000. Takže po více jak 100 "podobných přesunech" se jednou přepíše, hrozné no :D. Ale rozumím přesně tomuto, byť já jsem nedospěl do stádia takové "lenosti" a největší "DoDo" za poslední roky byla špejle od nanuku, která podepírala GK jež se dle mého elektrotechnické deformace příliš ohýbala svoji vahou. Druhá DoDo prasárna byl pidi mSata disk v mSata>2,5" PATA redukce a otvory v té redukci odpovídali delší variantě, takže izolepaMOD a frčelo to, byl to upgrade mobilního PIII, které si tu držím kvůli specifickému HW a OS.

    V podstatě máš asi neblíž rozumnému rozhodnutí ve smyslu, proč kupovat něco jen pro ten pocit, že je to nové, když mi to staré/současné bude sloužit stejně/podobně. Nedávno jsem vyaukroval osciloskop, který je skoro 20 let starý, proti modernímu ač levnému digitálu z číny má menší paměť, ale netrpí jinými neduhy (chyby ve FW, polovička fs při použití obou kanálů) a je navíc od "velké značky". Nemyslím si, že by to bylo znamení sockovitosti, neb jsou i tací, co si koupí třeba staré BMko od tesly, které dle mého není ani moc levné, rozhodně ne skladné a v dnešní době už obtížně použitelného. Takový člověk dle mého ani tak není socka (levné to úplně není) ale není to ani rozumné (zobrazím si na tom opravdu velmi málo informace), nemluvě o celkem vysoké poruchovosti a obtížně sehnatelných tunelových diodách. A to tvůj případ rozhodně není :)