Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku Chcete se pobavit? Přečtěte si, jak vypadá počítač hardwarového novináře [blog]. Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé.

  • Tento text je již více než dva měsíce starý. Chcete-li na něj reagovat v diskusi, pravděpodobně vám již nikdo neodpoví.
  • 6. 4. 2019 21:41

    Artael

    Tady mám akorát takový svůj zážitek. Měl jsem "popelnicový" stroj s Pentiem 1 a později 200MHz WinChipem od IDT. Po nějaké změně HW jsem na ten stroj nemohl zaboha dostat W98, padalo to už při instalaci a jedinej OS, co se mi tam podařilo nahodit, byl WinME, který byl považován za fuj, ble, ee... podobně jako jehovista, který jsem nějakou dobu také používal (nasadil jsem ho v době W7).

    Jinak stabilita starších OS, zejména non-NT v případě windows, byla opravdu horší, protože nebyly takové ty vymoženosti, jako chráněná paměť, ochrana kernelu, izolace. Takže si přímo do paměti zapisovala zvukovka, síťovka, GK... všechno. S kernelem si taky povídalo na přímo kde co a když člověk začal používat nějaký sofistikovaný HW, který nebyl úplně běžný (TVtuner, Audigy, ...), tak to občas vedlo k BSOD, vyjímečně i 2-3× denně (když se hodně tunerovalo nebo hrálo se zvukem). Tohle se pod WXP neděje, pokud nedojde k něčemu hodně nečekanému (třeba chybě HW - zvukovka v PCMCIA má studeňák pod BGA a občas se "nečekaně odpojila" = zátuh systému). Dneska pokud opravdu nedojde k nějaké fatální chybě, jako úmrtí HW, nečekané odpojení systémového disku, systém běží stabilně i měsíce bez resetu (tehdy nemyslitelné).