Hlavní navigace

Jak vytisknout animovaný GIF? Gifpop se na to specializuje

25. 10. 2013

Sdílet

 Autor: Redakce

Na Kickstarteru je aktuálně velkým hitem projekt Gifpop. Designéři a programátoři Rachel Binx a Sha Hwang pracují na online službě, která za vás vytiskne animované GIFy. Na web vložíte obrázek, zvolíte snímky, které na výsledné kartičce chcete, a Gifpop to celé zpracuje a pošle na zadanou adresu.

Jak vytisknout GIF? Princip je starší než samotný obrazový formát. Pojem lentikulární tisk, který se začal používat na konci 40. let minulého století, vám možná nic neříká, ale už jste se s ním určitě setkali v reklamách nebo na hračkách. Pokud se na takový obrázek podíváte z různých úhlů, ukáže jiné snímky.

Nejjednodušším efektem je tisk dvou obrázků. Ty budou v prokládaném formátu umístěny na pozadí tak, že první řádek bude obsahovat kousek obrázku A, druhý kousek obrázku B, třetí kousek obrázku A, čtvrtý kousek obrázku B atd. Na to se položí speciální čočka, která zlomí světlo, aby šel vidět pouze A, nebo B.

Podobně můžou fungovat i 3D efekty. Obrázek obsahuje jeden objekt, avšak nasnímaný ze dvou míst pár centimetrů od sebe. Čočka je upravena tak, aby každé oko vidělo právě jeden obrázek. Stereoskopie (3D) je na světě.

 

Nejnáročnější je zobrazení pohybu. Zvýší se počet proložených obrázků a čočka bude lámat světlo pod mnoha úhly. Takže když budete kolem obrázku kroužit hlavou, pokaždé uvidíte jeden snímek. Autoři Gifpopu chtějí uvést verzi s deseti snímky, ty už jednoduchou animaci zobrazí, ale není to prý ještě tak moc, aby docházelo ke zkreslení vinou nedokonalých čoček nebo zraku.

Gifpop

WT100

Gifpop bude tisknout ve čtvercových formátech 3 × 3 a 5 × 5 palců a pak také pohlednice nebo vizitky. Ceny jednotlivých obrázků začnou na 12 dolarech, u více objednávek čekejte slevy. První obrázky budou hotové už v listopadu.

O projekt je velký zájem. Trvá teprve třetí den a už vybral čtyřnásobek cílové částky. Tvůrci chtěli 5000 dolarů, už mají 20 000, a to financování poběží až do 18. listopadu. Designéři už také oznámili, že tisknout budou nejen GIFy, ale také videa z Instagramu nebo konkurenční služby Vine.