Hlavní navigace

Jak vytvořit z fotek video v Zoner Photo Studiu X

19. 3. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Fotografie samotné mohou být nuda, když z nich ale vytvoříte video a přidáte k nim hudbu, prezentace vaší dovolené se stane zajímavější. K běžné slideshow k tomu vám také některé prohlížeče nabízejí muziku. Nikdy to ale nebude tak dobré, jako když si video vytvoříte předem sami. Až se naučíte vytvářet videa z fotografií, určitě je dobré zkusit timelapse. Zoner přišel s možností vytvořit z fotek video už před více než dvěma lety. Později vývojáři zkrátili minimální dobu zobrazení snímku, čímž vznikla možnost tvořit časosběrná videa. Takové ty umělecká díla plná rychlých dramatických mraků nad městem, o která se můžete pokusit docela snadno i sami.

zps18-logo-white-main-black-bg

Zoner Photo Studio X na 30 dní zdarma

Funkce pro video je v Zoner Photo Studiu X součástí modulu Vytvořit vedle tvorby fyzických produktů (fotokniha, kalendář, pohlednice). Umožňuje vyrobit Full HD video se 30 nebo 60 snímky za sekundu. I když program nabízí i nízké rozlišení či 15 snímků za sekundu, tak méně než Full HD při 30 snímcích nemá smysl. Od příští verze programu očekáváme přidání 4K.

z1

Postup na tři kroky

Na hlavní obrazovce vyberete fotografie a součástí videa může být dokonce i jiné video. Celé je to velmi jednoduché, stačí zvolit přechodový efekt (nejlépe vypadá prolínání), efekt přiblížení a délku zobrazení jednotlivých snímků.

K tématu: Zoner Photo Studio X přináší retušovací štětec a zjednodušení základních úprav

Na závěr ještě vložte hudbu ze samostatného souboru, ZPS vlastní zvuky nenabízí. Máte možnost automaticky přizpůsobit délku snímků délce písničky, ale hudba může plynule skončit i v polovině.

z4

Video si lze přehrát i před jeho uložením, samotné vyrobení souboru je potom záležitostí desítek sekund, záleží na jeho délce a výkonu počítače. Nakonec stisknete tlačítko Uložit video a ZPS X vygeneruje soubor MP4 (H.264). Ten můžete nahrát třeba na Youtube nebo na Vimeo a nasdílet svým známým.

Timelapse pro začátečníky

Stejným způsobem můžete vytvořit i timelapse video. Novináři na tiskovce si tuto funkci vyžádali a vývojáři ji opravdu přidali, to se moc často nestává. Jedinou změnou proti předchozímu návodu bude nastavení doby trvání jednoho obrázku. Ideální hodnotou je pro tento případ zhruba 3 snímky a 0 sekund a zatržení pole Odstranění blikání timelapse.

screenshot-2018-03-11-17-20-46

Mnohem náročnější je pořídit vhodné fotografie, ze kterých timelapse sestavíte. Aby byl výsledek plynulý, mělo by jich být klidně několik stovek. Určitě budete potřebovat stativ a trpělivost. Ne každý fotoaparát navíc takovou funkci nabízí, ovšem není to výsadou jen drahých zrcadlovek.

MMF24

Umístěte foťák na stativ na vhodné místo, nechte jej pořídit snímek třeba každou půlminutu a na delší dobu se zabavte něčím jiným. Nakolik bude výsledek stát za to zjistíte až doma, první pokusy jsou spíše pro zábavu.

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.