Hlavní navigace

Jak využíváme internet v mobilech a tabletech? Ericsson to prozradil

25. 11. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ericsson Mobility před několika dny vydalo zprávu, ve které přibližuje způsoby využívání internetového připojení na mobilních telefonech a tabletech a srovnává je se stále ještě běžnějším přístupem přes počítač. Říkat ovšem, že připojení s mobilem nebo tabletem na internet je něco neobvyklého, už rozhodně není možné. Vždyť jen za třetí čtvrtletí tohoto roku bylo 40 % všech prodaných telefonů smartphony a mobilní datové přenosy se za poslední rok zdvojnásobily. Podle Ericsson Mobility se navíc datový provoz na mobilních zařízeních do roku 2018 zdvanáctinásobí. Hlavním důvodem a tahounem této změny by mělo být mobilní video.

 Datové přenosy na mobilech a tabletech

Na grafu Ericsson Mobility je dobře vidět, že právě online video se podílí nejvýrazněji na datových přenosech. Tablety a počítače mají takřka stejný podíl, u mobilních telefonů je to trochu méně. U nich je naopak vidět, že na rozdíl od jiných zařízení, si větší podíl na datech ukousl online poslech hudby a také stahování aplikací a programů nebo práce s e-maily. Sdílení souborů prozatím zůstává doménou počítačů.

Datové přenosy na mobilech a tabletechEricsson Mobility se ve zprávě zaměřilo také na datové technologie, pomocí kterých se připojujeme. Zatímco CDMA zůstává na stejné úrovni a nepředpokládá se růst ani v budoucnu, prudký rozvoj se dá čekat od LTE a HSPA. Starší technologie EDGE bude pozvolna ustupovat. 

Zdroj: Ericsson