Hlavní navigace

Jak zakázat Facebooku využívat vaše příspěvky k trénování jeho AI?

30. 5. 2024

Sdílet

Zdroj: Cnews (s využitím DALL-E)
Facebook mění pravidla ochrany osobních údajů, aby mohl trénovat svou umělou inteligenci. Pokud to tedy již dávno neudělal, hodlá ji nakrmit na vašich příspěvcích. Nicméně je možné mu to „zakázat“.

S účinností od 26. června 2024 mění Facebook své zásady ochrany osobních údajů. V souvislosti s vývojem vlastní generativní umělé inteligence, známé jako Meta AI, všechny příspěvky a fotografie uživatelů budou použity pro vylepšení služeb Facebooku.

I když se to nemá týkat soukromých zpráv, ale pouze veřejných příspěvků, každý uživatel má právo se proti tomuto kroku ohradit. Pokud se uživatelé formálně neohradí, automaticky souhlasí s tím, že Meta může využívat jejich veřejné údaje k trénování svých AI modelů. To zahrnuje:

  • veřejné příspěvky
  • zveřejněné fotografie včetně popisků
  • konverzace s AI chatboty

Meta uvádí jako právní základ tohoto nařízení „oprávněný zájem“, což znamená, že použití vašich dat a údajů má přinést prospěch jak společnosti, tak uživatelům. Například tím, že umožní Facebooku zlepšovat služby typu AI Creative Tool. Umělá inteligence může být také použita k moderování příspěvků na Facebooku.

CS24

Jak se proti snaze Facebooku ohradit?

Pokud nechcete, aby Meta používala vaše údaje, musíte to explicitně odmítnout. To lze provést prostřednictvím tohoto speciálního formuláře. Musíte zde však uvést některé své osobní údaje, jako bydliště, a také popsat váš důvod. Facebook odmítnutí zkrátka nijak nezlehčuje.

Meta je povinna vaši námitku přezkoumat a posoudit v souladu s platnými zákony o ochraně osobních údajů. Upozorňujeme však, že i když bude námitce vyhověno, Facebook může stále použít malou část vašich údajů k trénování AI, například pokud ostatní lidé sdílejí obsah od vás nebo vás zmiňují ve svých příspěvcích. Pro podání námitky máte čas do konce června.

Věříte Facebooku, že to s vašimi daty myslí dobře?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.