Hlavní navigace

Jak změnit počet řádků v Metru [Windows 8]

1. 10. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Je v podstatě dobře, že si systém dám určí, jak se mají ovládací prvky na obrazovce sešikovat, samozřejmě ale ne pokaždé vezmeme zavděk pravidla, která nám někdo určí. Dlaždice v Metru se samy vyrovnávají do skupinek, které mohou mít tři až pět řádků. Sloupce takto omezené nejsou, to si můžete ověřit. Při výběru jedné ze tří dostupných hodnot hraje roli nastavení rozlišení obrazu. Inženýři v Microsoft se jistě snažili, aby pro každému rozlišení přiřadili nejvhodnější počet řádků, avšak na HD displejích se při maximu pěti řádků takto prostě plýtvá místem.

Poměrně jednoduchým trikem docílíte navýšení nebo snížení výchozího počtu řádků. Budete kvůli tomu muset zasáhnout do registru. Normálně bychom vám poradili, ať jdete do nabídky Start a tam klepnete na tlačítko Spustit, ve Windows 8 toto tlačítko musíte vyhledat. Takže přejděte do Startu a začněte psát Run. Aplikaci spusťte. Alternativou může být stále platná klávesová zkratka Ctrl+Win.

Do okénka zadejte regedit a potvrďte klávesou Enter. Řízení uživatelských účtů se vás zeptá, zda má programu povolit spuštění, na což odpovězte kladně.

Otevře se editor registru. Najděte v něm tento klíč:

HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\ImmersiveShell\Grid

Zajímá nás položka Layout_MaximumRowCount. Pokud ještě neexistuje (stejně jako v našem případě), vytvořte ji. Stačí, když klepnete do prostoru a v nabídce New vyberete DWORD (32-bit) Value a pojmenujete ji, jak je psáno o dvě větičky dříve.

Hodnotu dvojitým klepnutím otevřete. Do políčka Value data zadejte počet řádků, které v Metru chcete mít. V ukázkovém případě při rozlišení 1024×768 systém povolil čtyři řádky. My zkusíme zúžení na dva. Změny se projeví až po opětovném přihlášení uživatele, takže se odhlaste a přihlaste. Restart počítače není nutný.

Povedlo se. Jen se nám skupiny dosti natáhly. Stejný počet dlaždic se teď musí vejít do užšího prostoru. Na zkoušku jsme provedli pravý opak a zvýšili jsme maximum na šest řádků.

To už nám neprošlo. Windows 8 si hlídají volné místo a za určitou hranici vás zkrátka nepustí. Stačilo zvýšit rozlišení na 1600×1200, které poskytuje mnohem více volného místa a voila. Po zadání hodnoty sedm se v Metru začalo ukazovat sedm řádků.

MMF24

Návod byl volně převzat ze serveru Into Windows.