Hlavní navigace

Jaké možná budou herní konzole PlayStation a Xbox nové generace?

5. 4. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ve světě herních konzolí všechno trvá dlouho – ačkoliv se to možná nezdá, Sony PlayStation 3 je s námi již téměř šest let, Xbox 360 na tom není o nic lépe. Počítačoví hráči se rozčilují, protože spousta her na zastaralost konzolového hardware doplácí odfláknutou grafikou.

To by se nyní mělo změnit. Jak Sony, tak i Microsoft totiž pilně pracují na konzolích nové generace. Internetem v posledních dnech proplulo několik poměrně uvěřitelných drbů, o které jsme se rozhodli s vámi podělit. Nicméně mějte na paměti, že na jakékoli závěry je zatím brzo a informace v této novince uvedené se nemusí shodovat s realitou.

 

Začněme konzolí PlayStation „4“ – její pracovní název je Orbis (tedy kruh), Sony by se s ním měl poprvé pochlubit v nejbližších měsících. Pochlubí se ale jen svým klíčovým vývojářům, kteří tak budou moci své úsilí zaměřit na optimalizaci her pro konkrétní hardware. Ke konci roku se pak dostane i na ostatní vývojáře.

Co vás ale asi zajímá více, je reálná dostupnost pro zákazníky. Server TechReport uvádí termín období prázdnin v roce 2013. Své starší konzole tak ještě rok nevyhazujte. Sony údajně opustí svou architekturu Cell. Podle dostupných informací se v příštím PlayStationu objeví hardware od společnosti AMD, a to jak procesor, tak i grafická karta.

Mnoho podrobností však není známo – procesor by měl být některý z mobilních, a teď pozor, čtyřiašedesátibitových procesorů (jako by snad dnes některý nebyl). Grafická karta by měla patřit do rodiny „Southern Islands“, tedy některá z karet HD 7000. Internetová šuškanda také začala uvažovat nad podporou DirectX (což rozhodně není nesmysl, když konzole bude stavět na „počítačovém“ základu).

Pro AMD by to mohlo znamenat poměrně velké odbytiště svých produktů. To ale ještě neznamená, že na tom trhne extra peníze. Jak známo, konzole nejsou zrovna dvakrát výdělečné (peníze jdou až z prodaných herních titulů).

Pak tu máme Microsoft a jeho Xbox. Ten by se prý měl objevit ve dvou variantách. Odlehčená verze Xbox Lite by měla být vydána souběžně s novým PlayStationem. Základem konzole bude procesor architektury ARM a s cenou by se měl vejít do sta dolarů.

CS24

Plnohodnotný Xbox pak přijde o poznání později – až na začátku roku 2014. Pro server VG247.com prý zdroj ze Sony posměšně uvedl, že konzole Sony bude vydána dříve, stejně jako bude mít dříve svou keynote na konferenci E3.

Zdroj: TechReport, VG24/7