Hlavní navigace

Jaký bude příští Xeon Phi? 14nm Knights Landing do socketu s on-package pamětí

18. 6. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jak bylo předpovězeno, tak se i nyní stalo: Intel oficiálně rozšířil nabídku výpočetních akcelerátorů Xeon Phi o několik nových modelů, jejichž specifikace naleznete v odkazované novince Honzy Olšana. Nové karty jsou postaveny na čipech nejnovější revize (steppingu) C, jedná se však stále o generaci Knights Corner.

 

Při té příležitosti se Intel rozhodl prozradit pár detailů o nadcházející druhé generaci Xeonu Phi (vlastně třetí, ale nultá generace Knights Ferry existovala jen v omezeném počtu vzorků pro vývojáře), která dostala krycí název Knights Landing. Za prvé víme, že tyto Xeony Phi budou vyráběny 14nm technologií, Intel by je tedy mohl svým zákazníkům dodat přibližně na přelomu let 2014 a 2015 (ještě ale nevíme, jestli se neopozdí procesory architektury Broadwell a s ní celý rozjezd 14nm výroby).

Novinkou je, že tyto Xeony Phi budou existovat nejen jako akcelerátory do slotu PCI Express, ale také jako běžný mnohojádrový procesor do socketu, který skutečně zastane i práci CPU. Vývojářům masivně paralelních aplikací se tak zjednoduší práce s kopírováním dat přes PCIe. Že by toto byla ta „integrace Xeonu Phi do procesoru“, na kterou se před rokem The Inquirer ptal Rajeeba Hazry? Zatím nelze vyloučit ani jednu možnost. Výpočetní jádra Xeonu Phi ale používají instrukční sadu x86, takže žádné „velké“ jádro pro řídící operace nemusí být vůbec potřeba.

Osazení v socketu má ale i své nevýhody. Karta do PCI Express nese vlastní rychlou paměť GDDR5, procesor v patici ale bude odkázán na pomalejší DDR4. Aby výpočetní jádra netrpěla hlady, budou tyto Xeony Phi vybaveny pamětí integrovanou v balení čipu. S největší pravděpodobností půjde o eDRAM jako v případě L4 cache Haswellu (Crystalwell).

KL24

Závěrem si dovolím jednu odvážnou myšlenku: Intel sice zřetelně směřuje Xeon Phi do oblasti high-performance computingu, procesor s desítkami jader x86 by však mohl být i zajímavou alternativou k mikroserverům pro úlohy virtualizace.

Zdroj: X-bit labs

Byl pro vás článek přínosný?