Hlavní navigace

Jaký byl uplynulý rok 2012 mezi smartphony a tablety?

1. 1. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nadvláda Androidu

Se začátkem roku jsme se konečně dočkali rozšiřujícího se Androidu 4. Ice Cream Sandwich sice byl dostupný už od října 2011, většině výrobců však tvorba aktualizací trvala dlouhé měsíce. Především to však byla první verze Androidu, která byla dostupná jak pro smartphony, tak pro tablety. A ani na levných čínských telefonech a tabletech se tak nemusíme trápit s Androidem 2.3. Kromě toho ICS přišel s novou zamykací obrazovkou, možností měnit velikost widgetů, fotografováním panoramat, lepší správou běžících aplikací či nativní možností vytvářet screenshoty.

V březnu nás Google zaskočil nečekanou změnou názvu Androidího obchodu. Zatímco od prvních verzí Androidů se aplikace nakupovaly a stahovaly z Android Marketu, od března je již vše sjednoceno do Google Play. U nás v něm však stále nenakoupíte hudbu, filmy ani knihy.

Rok 2012 však znamenal především další úspěchy mezi smartphony i tablety. Systém Googlu najdete na více než 75 % všech chytrých telefonů. A i na poli tabletů se dotahuje na iPady s iOS. Podle IDC běží na Androidu 42,7 % tabletů.

Podíl Androidu mezi smartphony podle IDC

WebOS jako open source

Na konci roku 2011 oznámilo HP, že končí s vývojem operačního systému WebOS, který byl použit prakticky jen v tabletu HP TouchPad. Kupodivu se však firma rozhodla pro uvolnění zdrojového kódu a od ledna 2012 je tedy možný nezávislý vývoj v komunitě. HP však WebOS zcela nepohřbilo a o vývoj se alespoň v omezené míře stará v projektu Open WebOS. Vše můžete sledovat na www.openwebosproject.org.

DOstupná je již verze Open WebOS 1.0
Dostupná je již verze Open WebOS 1.0

Blackberry 10 ve vývoji

Kanadský RIM se už poměrně dlouhou dobu plácá v existenčních problémech, a aby se firma vůbec udržela při životě, musela přehodnotit svoji strategii. Z ryze korporátní sféry se kanadské ostružiny přesunují i mezi běžné uživatele. Celý uplynulý rok jsme několikrát měsíčně četli o vývoji nového systému Blackberry 10, který je určen pro zbrusu novou řadu dotykových telefonů. Mnoho odborníků předvídalo uvedení minimálně jednoho zařízení ještě před koncem roku, to se však nepovedlo a my si tak budeme muset počkat až na konec ledna. Právě 30.1 by mělo dojít k představení Blackberry L-Series.

Podoba systému Blackberry 10
Podoba systému Blackberry 10

Windows Phone opět od začátku

Na rozdíl od Blackberry dokázal Microsoft uvést novou verzi mobilního operačního systému. Pod názvem Windows Phone 8 se sice skrývá systém, který předchozí WP 7.5 po stránce vzhledu silně připomíná, jeho jádro je však kompletně nové. Má mnoho společného se systémy Windows 8 a Windows RT pro počítače a tablety. I vinnou toho zklamal Microsoft všechny současné majitele telefonů s WP 7.5. Ty sice dostanou aktualizaci na okleštěnou verzi Windows Phone 7.8, na verzi 8 se však nikdy nedostanou.

TIP: Mobilní technologie v roce 2012 - které uspěly a které propadly?

S WP 8 přišly výkonnější telefony s lepšími displeji, IE10, podpora NFC i nová domovská obrazovka s lépe přizpůsobitelnými dlaždicemi. Zapomenout nesmíme ani na funkce, které jsme se dozvěděli při oficiálním představení – dětský koutek či aktivní zamykací obrazovka.

Dlaždice systému Windows Phone 8
Dlaždice systému Windows Phone 8

Nášup jablečných novinek

První rok v Applu bez Steva Jobse nás překvapil především počtem novinek, které byly představeny. Pomineme-li nové Macy, které do mobilních kategorií nespadají, dočkali jsme se především prvního iPadu s Retinou, jenž byl ještě na podzim aktualizován, zmenšeného iPadu mini a iPhonu 5. Apple tak potvrdil to, o čem se již nějakou dobu hovoří – z exkluzivní firmy, která udávala směr v nejednom technologickém oboru, se stal další obr, který chrlí několik verzí svých produktů tak, aby pokryl co možná největší cílovou skupinu. A i když se již nikdy nedozvíme, zda by Steve Jobs dopustil větší displej iPhonu či zmenšený iPad, podobný pocit mají i akcionáři. Cenné papíry se propadly z více než sedmi set dolarů těsně k hranici 500 USD.

 

iOS zařízení se také dočkala nové verze operačního systému, tentokrát s označením 6. Kromě několika drobných změn se do historie zapsal především nepovedenými mapami Applu, které nahradily stávající aplikaci od Googlu. Mapové podklady nejsou zdaleka tak kvalitní, jako v předchozí aplikaci a nejeden uživatel jejich vinou na cestách zabloudil. Spása jménem Google Maps přišla v prosinci a ihned trhla rekordy. Aplikaci si stáhlo více než deset milionů uživatelů.

 iPad 3 iPhone 5  

Víc Nexusů ve více velikostech

Podobně jako se Apple odhodlal k uvedení malého iPadu mini, Google rozšířil řadu svých referenčních zařízení o dvě velikosti. Úlohu nejaktuálnějšího androidního smartphonu přebral Nexus 4, který pro Google tentokrát vyrobilo LG. Přišel s displejem o úhlopříčce 4,7“ a mezi dalšími parametry vyčnívá i kapacita akumulátoru 2100 mAh. U nás by se měl začít prodávat nejpozději v polovině února.

V řadě Nexus už najdete kromě smartphonu i dva tablety lišící se úhlopříčkou displeje. Nejdříve byl představen na Google I/O levný Nexus 7 od Asusu a koncem října desetipalcový Nexus 10. Ten má obří rozlišení 2 560 × 1 600 a je poháněn zbrusu novým dvojákem Cortex A-15. Pro Google jej vyrobil Samsung.

Jak již bylo řečeno na začátku, Android roste i díky volně šiřitelné čtvrté verzi (na rozdíl od Androidu 3) a obrovskému počtu výrobců, kteří systém Googlu využívají. I z toho důvodu by bylo nesmyslné do tohoto výčtu důležitých událostí v odvětví mobilních technologií cpát další výrobce a jejich představené smartphony. Pokud si chcete připomenout telefony a tablety, které v roce 2012 přišly na trh, otevřete si novinky v sekci Extramobilně.

MMF24

LG Nexus 4
LG Nexus 4

  LG Nexus 4 LG Nexus 4 LG Nexus 4 LG Nexus 4