Hlavní navigace

Jaký je po Ryzenu tržní podíl procesorů AMD? V desktopových PC má prý 10–13 %

31. 12. 2017

Sdílet

Zdroj: Daniel Caudill

Poté, co letos v březnu AMD vydalo procesory Ryzen, začaly se těšit poměrně velké pozornosti. Jejich příchod lze určitě označit za cosi jako „comeback“, ovšem je hodně těžké určit, jak velký úspěch na trhu skutečně mají. Data o tržních podílech, jaká zpracovává Jon Peddie Research pro grafiky, bohužel pro procesory v PC k dispozici nejsou, takže v průběhu roku jsme mohli hádat jen z hodně dílčích indicií, jako je třeba databáze PassMarku nebo čísel o prodejnosti v německém obchodu Mindfactory. Z těch ovšem nelze říct, jak si AMD vede na celém trhu. Nicméně nyní koncem roku se přece jenom objevily nějaké odhady toho, jak to s tržním podílem procesorů AMD a Intel vypadá.

Čísla máme ze dvou zdrojů. Zdá se podle nich, že ačkpliv Ryzeny přebíraly Intelu nějaké prodeje, absolutní podíl stále není nijak velký a zřejmě je někde těsně nad 10 %. V tom by se mělo odrážet to, že AMD rostlo z nízkého dna a jeho nové procesory zatím nejsou ve všech segmentech trhu. První z údajů pochází z analýz firmy Mercury Research, která provádí průzkum tohoto trhu už poměrně dlouho, ale její analýzy jsou placené (obvykle je kupují zase firmy v oboru). Web Tom's Hardware od ní ale na požádání získal nějaké vybrané údaje, takže máme alespoň něco.

Mercury Research: okolo 11 % v desktopu

Podle Mercury Research tržní podíl AMD po Ryzenu stoupl na nějakých 11 % v oblasti desktopových procesorů, zatímco v roce 2016 byl jednociferný. Čísla za posledních pět kvartálů můžete vidět níže (za dobíhající čtvrté čtvrtletí bohužel údaje nejsou). Už mezi třetím a čtvrrtým kvartálem 2016 je poměrně velké zlepšení, ale další velký nárůst pak přichází právě v prvním kvartálu roku 2017, kdy vyšly první Ryzeny. Paradoxně je tam také podíl nejvyšší s 11,4 % a poté poněkud klesl (11,1 % v Q2, 10,9 % v Q3). Pro orientaci, za čtyři poslední kvartály (Q4 2016 až Q3 2017) se celkem desktopových procesorů prodalo zhruba 96 milionů, takže podíl AMD by mohl být okolo 10 milionů kusů. Podíl Intel by měl být prakticky doplňkem k procentům AMD, podíl firmy VIA asi nebude příliš významný.

Vývoj tržního podílu AMD v desktopových CPU (Zdroj: Mercury Research, via Tom's Hardware) Vývoj tržního podílu AMD v desktopových CPU (Zdroj: Mercury Research, via Tom's Hardware)

Pokud smím hádat, onen pokles během letošního druhého a třetího kvartálu pravděpodobně nebude tím, že by se prodeje Ryzenů od uvedení snižovaly; může jít o efekt toho, jak se snižují prodeje starších čipů v segmentech, kde ještě Ryzen nebyl nebo není (lowend, hotové sestavy od velkých výrobců). Podle Deana McCarrona z Mercury Reseach by bylo číslo pro AMD o něco lepší, pokud by se započítaly jenom ty segmenty trhu, v kterých se Ryzen prodává (a konkuruje čipům, jako Core i5 a i7). Tato část trhu údajně představuje asi 24 milionů CPU za rok a AMD v ní má podíl okolo 15 %. V některých specifických nikách, jako jsou highendová PC, to pak údajně může být ještě víc.

Procesor Ryzen a čip Zeppelin, kterým je tvořen (Foto: Fritzchens Fritz) Procesor Ryzen a čip Zeppelin, kterým je tvořen (Foto: Fritzchens Fritz)

V Q4 2017 stouplo AMD v desktopech, ale kleslo v noteboocích

Během prosince se objevila data o globálním tržním podílu ještě z jednoho zdroje, i když v jejich případě máme jen minimum detailů. Sdělila je analytická firma Susquehanna, jejíž analýza PC-SIGnals ovšem opět není volně dostupná. Podle citací z ní, které otiskly některé finanční weby, ale Susquehana uvádí čísla blízká Mercury Research. Zajímavé ale je, že podle těchto analytiků podíl údajně stoupl i teď v aktuálním čtvrtém kvartále, prý „o 2,4 %“ na výsledných 12,9 %. Pokud se tím myslí nárůst o 2,4 procentního bodu, pak byl předtím v Q3 podíl 10,5 % (pokud ovšem jde o nárůst o 2,4 procenta, pak by tržní podíl v Q3 byl 12,6 %).

KL24

Nárůst je každopádně pro AMD pozitivní, je-li oněch 12,9 % přesných. Zvlášť když v Q4 již Intel měl na trhu nové procesory Coffee Lake. Otázka je ovšem, zda se tento trend nezvrátí, až je Intel začne prodávat ve větších počtech, čehož se mu až do konce roku nepodařilo kompletně dosáhnout.

amd-ryzen-apu-mobilni-bga-fp5 Mobilní Ryzen (APU Raven Ridge) je teprve v raném stádiu prodejů

Tato čísla ovšem platí jen pro oblast stolních počítačů. Větší část trhu s PC už dnes ale představují notebooky, pro něž bohužel čísla nemáme. Podíl v nich ale pravděpodobně je nižší a celková procenta tedy stáhne dolů. Susquehanna uvádí, že v této oblasti AMD v Q4 nějaký podíl ztratilo a pozice Intelu naopak posílila. Ryzeny Mobile ostatně ještě nemohly mít na trh větší dopad, takže pokud si má AMD jejich prostřednictvím vylepšit tržní podíl i v noteboocích, bude se tak dít až v roce 2018.

Byl pro vás článek přínosný?