Hlavní navigace

Jaký smysl přibude smartphonům příště?

21. 10. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Současné mobilní telefony mají spoustu senzorů a dokáží „zneužívat“ tří lidských smyslů – zrak, hmat a sluch. Který přijde příště?

Sice momentálně může vypadat vývoj mobilních telefonů trochu pozastavený, určitě ale není pravda, že už není kam se posouvat. Primárně se teď výrobci zaměří především na hlasové ovládání. V budoucnu ale určitě velkou roli budou hrát i „zdravotní pomůcky“, na které se zatím moc nedostalo.

Mobilní telefony již umí vidět, slyšet, určit aktuální polohu či naklonění. Do budoucna se ale počítá s ještě mnohem větším počtem schopností, které by nám v případných nebezpečných situacích mohly zachránit život. Do základního vybavení by se měl dostat srdeční monitor, barometr či teploměr. V momentě, kdy by smartphone zjistil drobnější problém, dal by to vědět nám, kdyby šlo o vážnější případ, rovnou by volal zdravotní pomoc.

Srdeční monitor

Z mobilních telefonů by se tak stal takový malinký anděl strážný, který by pomocí detektoru kouře mohl zavolat i hasiče ještě dříve, než bychom se probudili kvůli rozšiřujícím se plamenům. Pravděpodobnost toho, že se to stane, je sice relativně nízká, ale co kdyby? Stejně užitečný bude i detektor nebezpečného oxidu uhelnatého.

A na závěr tu bude asi nejdiskutovanější vlastnost – biometrické rozpoznávání. Ta se bude hodit především bezpečnostním službám, v osobním životě by jí asi nejvíce využívaly babičky k potvrzení, že její syn prosící o půjčku je skutečně její syn. Všechno to je krásné, ale má to jeden háček. V momentě, kdy toho mobilní telefon o nás bude vědět více než my sami, se spustí velká vlna nevole aktivistů, bojujících za občanskou svobodu. To je ale ještě daleko. Nebo ne?

CS24

Zdroj: Nokia Conversations