Hlavní navigace

Japonci testují přenos 360° videa. Koncert nebo zápas přesunou až do obýváku

Sdílet

Zdroj: Redakce

Japonský operátor NTT a mediální společnost Dwango provozující video síť Nico Nico Douga pracují na živém přenosu 360° obrazu. Speciálně sférická kamera zachytí scénu kolem dokola a přes internet ji bude streamovat až domů k divákům. Ti však budou muset nosit headsety pro virtuální realitu jako například Oculus Rift.

NTT a Dwango testuje přenos 360stupňového videa
NTT a Dwango testuje přenos 360stupňového videa

Divák nebude odkázaný jen na jeden úhel pohledu, ale bude se moci volně rozhlížet. Senzory v brýlích/helmě přitom odešlou požadavek serveru, aby obraz správně otočil. Samotný záznam sférického videa už dnes není velký technický problém a poradí si s ním i levnější přístroje typu Sphericam. Větší výzvou pro obě společnosti bude, jak obrazovou a zvukovou složku optimalizovat a nastavit tak, aby se otáčely s vámi a aby zpoždění přenosu bylo co nejkratší.

 

Ale kdo jiný než Japonci by takový úkol měl zvládnout. Možná si pamatujete, jak Japonsko v roce 2010 slibovalo, že pokud se stane pořadatelskou zemí fotbalového MS 2022, zápasy bude vysílat kompletně ve 3D. Stadion by přitom zabíralo 200 kamer a na dalších stadionech ve světě by holografické projektory obraz promítaly jako živý. FIFA však nakonec pořadatelství přidělila Kataru.

Zdroj: NTT, Dwango via Engadget