Hlavní navigace

Java byla opět zneužívána, Mozilla ji zablokovala. Stáhněte si opravenou verzi

14. 1. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pokud jste ze svého počítače v minulosti odinstalovali Javu, učinili jste docela rozumné rozhodnutí. Od loňského léta postihlo tuto technologii hned několik problémů. Nalezené zranitelnosti útočníci stihli zneužít, opravená verze se později ukázala jako děravá atp. Java pro nás představuje riziko především v prohlížeči. Obecně doporučujeme odebrat z počítače aplikace, které nepoužíváte, což platí dvojnásob pro Javu. V prohlížeči se v dnešní době dostane ke slovu málo.

Pakliže na ni spoléhá nějaký jiný program, vypněte ji aspoň ve svém internetovém browseru. V posledních dnech se ukázalo, že útočníci opět aktivně a ve velkém zneužívají dříve neznámou zranitelnost. Ta nepostihuje pouze starší verze, tentokrát bylo v ohrožení poslední vydání Java 7 Update 10. V době psaní novinky již naštěstí byla vydána oprava. Javu 7 Update 11 můžete stahovat z webu Java.com. Podle experta z Kaspersky Lab útočníci dokázali zaměnit reklamní bloky na ověřených webech. Ty vás pak přesměrují na web, kde vás nečeká nic příjemného.

 

Na nic nečekala Mozilla. Ta pokračuje ve vlastní tradici a pro bezpečí uživatelů ve Firefoxu zablokovala Javu 7 Update 10. Uživatelé tohoto prohlížeče jsou tedy automaticky v bezpečí. Zásuvný modul lze nadále aktivovat ručně, problémy ustanou po přechodu na jeho nejnovější vydání. Podle některých uživatelů se k blokování zranitelné verze rozhodl přikročit také Apple, který na některých svých počítačích Javu dodával již z továrny. Americká vláda rovněž doporučuje, aby uživatelé Javu opustili.

KL24

Mozilla zablokovala další verzi Javy
Mozilla zablokovala další verzi Javy

Zdroje: Mozilla Security Blog | Ars Technica | WindowsClub News | Yahoo! Finance

Byl pro vás článek přínosný?