Hlavní navigace

Java mate s lištou pro prohlížeče. Stav instalačních programů je neradostný

8. 10. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Kdo instaluje Javu, ten patrně dobře ví, že instalační program dlouhou dobu obsahoval tři reklamní nabídky od vyhledávače Ask, které vám mohly zaneřádit počítač. K zanesení také často dochází, protože uživatelé klikají a nečtou. Příslušné předvolby jsou přitom dopředu označené.

Pokud tudíž označení sami nezrušíte, část vašeho virtuálního prostoru vyplní např. nástrojová lišta pro prohlížeče. Ask konkrétně se dále nastaví jako výchozí vyhledávač v prohlížečích a zaujme místo domovské stránky. Jak upozornil Richard Hay z WindowsObserver.com, v poslední verzi instalačního programu Javy se tři pole zredukovala na dvě.

Java dříve umožňovala samostatně zrušit instalaci lišty pro prohlížeče
Java dříve umožňovala samostatně zrušit instalaci lišty pro prohlížeče

Už nelze označit, že nechcete lištu pro prohlížeč, což člověka lehce zmate. Nainstaluje se lišta proti vaší vůli a bez dovolení? Ne tak docela. Do počítače nepronikne, pokud vyslovíte nesouhlas se zbývajícími dvěma možnostmi. Příslušná informace se nachází několik řádků pod políčky.

Jak jsem si ověřil, plné instalační programy Javy 7 nebo 8 reklamní nabídku od Ask neobsahují. Reklamu Oracle nasadil až v online instalačním programu, který si součásti stáhne po spuštění instalace. Tento instalační program také standardně nabízí na svém webu Java.com ke stažení. Většina uživatelů se tím pádem s reklamou setká.

 

Autoři jinak legitimních aplikací reklamu nasazují z prostého důvodu. Zatímco na webu reklamu vidíme a nijak nám nezpomaluje počítač (aspoň ne trvale), Javy a mnohé dalších legitimní programy dostávají peníze až za provedené instalace lišt pro prohlížeče, změny poskytovatelů vyhledávání apod. To už naše stroje přímo ovlivňuje.

Vyloženě přecpané změnami nastavení a instalacemi reklamních softwarů bývalo ICQ. Obrana proti podobným případům existuje. Instalacemi procházejte opatrně a vnucovaným softwarům se vyhněte. Stane se ovšem, že se vás program nezeptá. Když si např. nainstalujete Foxit Reader, zjistíte, že máte v počítače také aplikaci Foxit Cloud.

KL24

Na instalaci této aplikace se vás přitom instalační průvodce neptá. V podobných případech bych vám doporučil, abyste zvážili, jestli budete autorskému týmu věřit a jestli si od něj příště nainstalujete jakýkoli program. Mimochodem, podívejte se v glaerii na to, jak vás Izarc nechá vybrat si jedno z mnoha reklamních nabídek.

Zdroj: WindowsObserver.com

Byl pro vás článek přínosný?