Hlavní navigace

Je Arrow Lake v problémech? Intel zrušil velkou konferenci, kde měly být odhalené nové procesory

9. 8. 2024

Sdílet

Zdroj: Depositphotos
Intel zrušil svou hlavní výroční konferenci Innovation 2024, oficiálně kvůli finanční situaci a úsporným opatřením, které teď firma dělá ve svém byznysu.

Není to až tak dávno, kdy jsme psali o tom, že se začíná rýsovat odhalení nové generace procesorů Intel pro desktop generace Arrow Lake, které už budou založené na nových architekturách Lion Cove a Skymont a používat platformu LGA 1851. Intel totiž oznámil každoroční akci Intel Innovation 2024, na které by logicky došlo k jejich oficiálnímu uvedení na trh. Teď ovšem přichází dost překvapivá zpráva – Intel tuto akci kompletně zrušil.

Intel Innovation je něco jako dřívější konference IDF (Intel Developer Forum). Jde o akce, kde Intel prezentuje všechny možné novinky ze svého poměrně širokého portfolia, nejen samotné procesory. Teď ovšem oznámil, že letošní akce plánovaná na září se neuskuteční, ačkoliv už na ni veřejně zval. Objevilo se to na stránce této akce a bylo to už i také rozesláno e-mailem přihlášeným návštěvníkům.

Důvodem této změny je aktuální neutěšená situace ve firmě. Ta minulý týden publikovala kvartální výsledky, které v tržbách zaostaly za očekáváním a současně firma měla ztrátu 1,6 miliardy $. Vzápětí bylo oznámeno, že bude propuštěno okolo 15 % zaměstnanců, budou přehodnoceny různé aktivity a osekány kapitálové náklady. Celkově má jít o škrty, které ušetří až 10 miliard dolarů. A to je možná první vysvětlení – zrušení letošní konference přinese přímé úspory nákladů spojených s jejím pořádáním a souvisejícím marketingem.

Intel v problémech. Po špatných výsledcích za Q2 2024 akcie klesly o pětinu, firma má velkou ztrátu Přečtěte si také:

Intel v problémech. Po špatných výsledcích za Q2 2024 akcie klesly o pětinu, firma má velkou ztrátu

Drastické utahování opasků u Intelu. Propustí 15 tisíc lidí a škrtá výdaje. Zapíchne GPU? Přečtěte si také:

Drastické utahování opasků u Intelu. Propustí 15 tisíc lidí a škrtá výdaje. Zapíchne GPU?

Nicméně, nejde o úplné zrušení, jako spíše o odložení, protože Intel uvádí, že náhradní konferenci uspořádá „někdy v roce 2025“, i když je samozřejmě možné, že to bude ve skromnějším a cenově efektivnějším formátu. Letos se ovšem mají odehrát určité náhradní akce zaměřené na spolupráci s vývojáři softwaru a podobně. Měly by mít formu setkání, webinářů, hackathonů a dalších akcí pořádaných různě po světě.

Innovation 2024 Update

After careful consideration, we have made the decision to postpone our Intel-hosted event, Intel Innovation in September, until 2025. For the remainder of 2024, we will continue to host smaller, more targeted events, webinars, hackathons and meetups worldwide through Intel Connection and Intel AI Summit events, as well as have a presence at other industry moments.

Problémy u procesorů Arrow Lake? Hrozí odklad?

Protože na této akci se očekávalo odhalení procesorů Arrow Lake, logicky se vynořily pochybnosti o jejich připravenosti k vydání a domněnky, zda nejsou postižené zpožděním, nebo dokonce podobnými problémy, jaké nyní Intel řeší u procesorů Raptor Lake. Na druhou stranu mobilní procesory Lunar Lake budou vydané ještě před touto akcí 3. 9., takže u nich asi nejistota není.

Nová generace procesorů Intel je už jen měsíc a něco vzdálená. Zadrží Lunar Lake Zen 5 a Apple? Přečtěte si také:

Nová generace procesorů Intel je už jen měsíc a něco vzdálená. Zadrží Lunar Lake Zen 5 a Apple?

Arrow Lake ale pravděpodobně opožděné není a procesory budou stále vydané nejspíše ve stejném termínu (někdy v říjnu), jako bylo původně plánováno. Innovation totiž byla akce zaměřená na všechny možné iniciativy Intelu a nejvíce pozornosti nejspíš stejně měla věnovat serverovým procesorům a umělé inteligenci. Minulé generace desktopových procesorů sice byly na této akci odhalovány, ale nebyla jim věnována největší pozornost, v „keynotech“ pro ně byl vyhrazen obvykle jen omezený čas. Je proto pravděpodobné, že zrušením Innovation 2024 se toho moc nezmění. Intel prostě tyto procesory odhalí jiným způsobem, třeba online přenosem.

Intel Innovation 2024

Tatko Intel zval na akci Innovation 2024

Autor: Intel

Pokud bychom měli hádat, odložení konference má kromě přímých úsporných efektů nejspíš jiné důvody, a těmi je ono „přehodnocování aktivit“, které Intel nyní podle CEO Patricka Gelsingera provádí. To může vést ke zrušení řady méně ziskových nebo méně důležitých produktů, někdy asi mohou být zrušené přímo celé týmy nebo organizační skupiny v Intelu, které se jim věnují. Je možné, že dojde k nějaké konsolidaci AI a GPU aktivit.

KL24

Intel pravděpodobně konferenci Innovation odkládá proto, že nyní ještě neví, které takové aktivity půjdou pryč, a nechce, aby na velké výroční konferenci bylo prezentováno něco, co bude za měsíc poté zrušeno. Bylo by také nevhodné pořádat nějaké vývojářské semináře pro produkty, které poté budou ukončeny nebo poslány k ledu. Odklad konference na příští rok má tedy asi dát firmě čas na to, aby provedla potřebné restrukturalizační procesy. Příští rok pořádaná konference už by naopak měla být pořádána s vědomím toho, kterým aktivitám se Intel bude nadále dlouhodobě věnovat a na co se bude soustředit, takže vývojáři a další účastníci konference budou moci mít větší důvěru v to, co se od Intelu dozví.

Procesory Arrow Lake budou Intelu muset vydržet dva roky, následující generace pro desktop je zrušená Přečtěte si také:

Procesory Arrow Lake budou Intelu muset vydržet dva roky, následující generace pro desktop je zrušená

Záchrana Intelu před vymíráním raptorů: Máme parametry procesorů Arrow Lake pro desktop Přečtěte si také:

Záchrana Intelu před vymíráním raptorů: Máme parametry procesorů Arrow Lake pro desktop

Jak rychlé budou next-gen procesory Intelu? První pohled na Arrow Lake převrací očekávání naruby Přečtěte si také:

Jak rychlé budou next-gen procesory Intelu? První pohled na Arrow Lake převrací očekávání naruby

Levnější desky pro procesory Intel Arrow Lake budou dost ořezané. Jak se liší Z890, B860 a H810 Přečtěte si také:

Levnější desky pro procesory Intel Arrow Lake budou dost ořezané. Jak se liší Z890, B860 a H810

Zdroj: AnandTech

Byl pro vás článek přínosný?