Hlavní navigace

Je libo zoom? Asus integroval 3× optické přiblížení do tenkého smartphonu [CES]

Sdílet

Zdroj: Redakce

Vše, co jste se dnes dozvěděli o Zenfonu 2, platí i pro druhou novinku Asusu, telefonu Zenfone Zoom. Opět je to 5,5" pádlo s Full HD displejem, čtyřjádrovým Atomem, Wi-Fi 802.11ac, LTE, 3000mAh akumulátorem, Androidem 5.0 a až 4 GB RAM. Hlavní rozdíl tkví ve foťáku a jeho uspořádání v těle.

Zenfone Zoom má zřejmě stejný 13Mpx snímač jako Zenfone 2, před ním se však nachází objektiv s proměnlivou ohniskovou vzdáleností, tedy optickým zoomem. Zoom v telefonu není novinka, už kdysi s ním experimentovala Nokia (3× zoom v modelu N93), Samsung má hned několik hybridů mobilu a foťáku (například Galaxy K Zoom), ale Asusu se podařilo vměstnat zoom do těla tenkého 11,95 mm. Zkrátka trochu tlustší smartphone.

Asus Zenfone Zoom má trojnásobný zoom v těle o tloušťce pod 12 mm
Asus Zenfone Zoom má trojnásobný zoom v těle o tloušťce pod 12 mm

Jak se to povedlo? Optika nevyčnívá z těla, protože je otočená o 90°, je tedy rovnoběžná se základní deskou a kolmá ke snímači. Tím může být poměrně dlouhá, protože optické členy se pohybují uvnitř přístroje. Pěkně to ilustruje obrázek na Engadgetu. Systém se skládá z 10 optických členů včetně dvou zrcátek ohýbajících světlo.

Daní za zoom je dost mizerná světelnost. Zatímco špičkové přístroje už mají i f/1.8, Zenfone Zoom na nejkratším ohnisku začíná na f/2.7 a na nejdelším má f/4.8. A vůbec si nevšímejte renderu nahoře, protože píše o optice s f/2.0, tu má jen Zenfone 2. Jestli se ten nápis dostane i do prodejních přístrojů, tak je to jasné klamání spotřebitele.

 

Co horší světelnost znamená v praxi? V interiéru nebo na dobře osvětlené ulici by foťák s clonou f1/.8 a nastaveným ISO 100 potřeboval dobu závěrky 1/15 s. Foťák s clonou f/2.7 by potřeboval delší čas 1/6 s, což už se těžko udrží v ruce beze chvění, případně bude muset zvýšit citlivost, což na pidisnímači přinese hodně šumu, kterého se automatika zbaví rozpatláním. S clonou f/4.8 (na nejdelším ohnisku) byste už potřebovali čas 1/2 s. A zkuste se půl sekundy nehýbat. (Nehledě na to, že pohybující se objekty se rovněž rozmažou.)

Zoom je tedy fajn nápad, ale automaticky vás penalizuje špatnou světelností. Trochu to zachrání optická stabilizace, kterou Asus taktéž nabízí. Potěší i laserové zaostřování, které má i LG G3, a které dobře funguje i v horších světelných podmínkách. Zenfone Zoom má i duální LED, manuální režim a schopnost točit 1080p videa. Makro ostří od 5 cm. Vepředu jen pak stejný 5Mpx snímač, jako má i Zenfone 2.

KL24

Telefon má o něco větší rozměry: 158,9 × 78,84 × 11,95 mm i hmotnost (185 gramů) než sesterský model Zenfone 2. Zoom, laser a optická stabilizace ale může být pro někoho velkou přidanou hodnotou, takže rozměry odpustí. Jen musíte mít štěstí na dobré světlo, protože zoom není zadarmo. Platí to i doslova. Zatímco Zenfone 2 bude v základu stát 199 dolarů, Zenfone 2 bude o 399 dolarů. Do prodeje zamíří ve druhém čtvrtletí.

Zdroj: Asus

Byl pro vás článek přínosný?