Hlavní navigace

Je smutné, že nejočekávanější věc od Applu je bezrámečkový iPhone [komentář]

10. 7. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Applu vděčíme za mnohé. Přestože v některých případech všechny ty skvělé technologie nevynalezl, byl alespoň tím, kdo je masově prosadil a inspiroval ostatní společnosti. Odstartoval éru počítačů s grafickým rozhraním, rozjel byznys se supertenkými notebooky, oživil zájem o tablety, změnil svět hudební distribuce i poslechu. A samozřejmě přišel s iPhonem, který dal smartphonům lepší dotykové ovládání a softwarový obchod, na který si rychle zvykli vývojáři i uživatelé. Je to otřepané klišé, ale po smrti Jobse už Apple není tak dravý, žádné výrazné evoluce (natož revoluce) u něj nejsou vidět. Novými produkty jsou jen hodinky Watch a chystaný domácí reproduktor HomePod. Tím Apple jen dotahuje konkurenci, která už podobná zařízení dávno má. Chybí tomu ale to NĚCO, co by ona konkurence musela okopírovat. Jasně, Apple své produkty dokáže vzájemně propojit jako nikdo jiný, ale snadné zapojení do ekosystému alespoň pro mě osobně není důvodem, abych si musel koupit nové hodinky nebo přehrávač. Neřeší žádnou mou potřebu ani nevytvářejí novou potřebu.

Revoluce dneška

Revoluce už dnes nepřicházejí ze dne na den. Jsou to plíživé záležitosti postupně vyvíjející se k dokonalosti. Velkou věcí jednou bude virtuální realita, ale stále se čeká na lepší hardware. Vznikají virtuální (krypto)měny, ale jejich roztříštěnost a složitost brání v rozšíření mezi prostý lid. Raketovým tempem se vyvíjí umělá inteligence a robotizace. Máme tady cloud computing, který z počítačů dělá službu.

Vznikají kvantové počítače, které by mohly zásadně urychlit výpočty velkých dat. Tím by zlepšily předpovědní modely, pomohly s výzkumem vesmíru, subatomárních částic, vývojem léků, studiem lidského genomu atd.

A přes to všechno je nejočekávanějším produktem Applu iPhone 8 s bezrámečkovým OLED displejem a možná bezdrátovým nabíjením? Není to málo? Samozřejmě nemůžu Applu zazlívat, že se zabývá jen spotřební elektronikou a s ní spojeným softwarem/službami. Jde mu to dobře, uživatelé i investoři jsou spokojení, tak proč něco měnit.

Na výzkum a vývoj dává málo

Apple je však nejziskovější firmou světa, sedí na 250 miliardách dolarů v hotovosti, takže očekávání veřejnosti musí být velká. Chceme další revoluce. Je toho však Apple schopen dosáhnout? Zajímavým vodítkem je článek Bloombergu, který dal dohromady náklady firem na vývoj a výzkum za posledních 12 měsíců.

Firmy nejvíce investující do výzkumu a vývoje Firmy nejvíce investující do výzkumu a vývoje

Cupertinští jsou vysoko, ale ne nejvýš. Za rok dali na R&D 10,8 miliardy dolarů. Alphabet (Google) je to 14,5 miliardy, nad Applem je i Intel, Samsung, Microsoft nebo Huawei. A první místo suverénně ovládá Amazon, který na výzkum a vývoj dal 17,4 miliardy dolarů. V absolutních částkách nejsou rozdíly tak dramatické. Pokud jde o poměr k ročním tržbám nebo zisku, je na tom Apple mnohem hůře. Ostatní firmy totiž do R&D investují větší sumy i při násobně horších výdělcích.

Můžeme argumentovat tím, že Apple má nejefektivnější inženýry, kteří se navíc věnují zlepšování jen několika málo produktů. To je velký rozdíl oproti Microsoftu nebo Googlu, kde je zase obrovský rozptyl produktů a nápadů. Některé z nich sice brzy skončí, ale zkušenosti zůstanou a pomohou rozvíjet jiné oblasti. U Applu je vše centrálně řízené. Google a Microsoft nechávají ve svých „garážích“ lidi pracovat i na vlastních projektech, z nichž některé nakonec skutečně použijí v nových produktech či vylepšení těch starých.

Apple se moderním trendům nevyhýbá, ale není tím vedoucím inovátorem. Do virtuální reality naskočí až letos. Se strojovým učením koketuje u Siri. Rozvíjí Pay a letos přinese P2P platby, což by jednou mohlo nahradit klasické banky a karty. Kolem iOS už vyrostla spousta zařízení spadající do kategorie internetu věcí.

Apple Watch, HealtkKit, CareKit a ResearchKit mají potenciál změnit zdravotnictví Apple Watch, HealtkKit, CareKit a ResearchKit mají potenciál změnit zdravotnictví

Jedinou zřejmou dlouhodobou vizí jsou ovšem hodinky Watch. Apple ukázal chytré hodinky jako poslední, ale stále věřím, že to bude on, který jim dá smysl. Samsung a spol. dělají z chytrých hodinek počítače na zápěstí (což nikdo nepotřebuje) nebo sportovní měřiče (kde však profíci stejně používají Polary, Garminy, Suunto…). Apple Watch se čím dál více zaměřují na využití ve zdravotnictví. Zatím obsahují jen velmi málo senzorů, ale platforma HealtKit ukazuje, že se do budoucna počítá s rozšířením. A pak by hodinky skutečně mohly zachraňovat životy díky dlouhodobém sledování zdraví uživatele.

CS24

Think different už neplatí

Jak už jsem uvedl o pár odstavců výše, Applu opravdu chybí někdo, jako byl Jobs. Někdo, kdo nejede na jistotu a nebojí se riskovat. Někdo, kdo řekne: „Co kdybychom tuhle zavedenou věc udělali jinak a lépe.“

Podobným vizionářem a stejně nekompromisním manažerem je dnes Elon Musk. S mnohem menšími investicemi pomohl vytvořit vzor pro všechny elektromobily (Tesla), vylepšuje zisk a ukládání energie fotovoltaiky (SolarCity) a revolučním způsobem změnil cesty do vesmíru (SpaceX). Představte si, co by dokázal s jablečnými 250 miliardami dolarů.