Hlavní navigace

Je tady Fedora 26. Vydání nové verze populární linuxové distribuce můžete oslavit i v ČR

12. 7. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Linuxová distribuce Fedora sponzorovaná Red Hatem včera vyšla v nové verzi 26. K dispozici je klasická desktopová verze Workstation, edice Server a Atomic určená pro kontejnerové aplikace. Nás ale zajímá hlavně Workstation, jehož instalační obrazy si můžete stáhnout odsud.

Fedora 26 klasicky přichází s poslední verzí prostředí Gnome (3.24) a aplikacemi s tím spojenými. Nové Gnome už mimochodem podporuje noční režim (modrý filtr), má přepracované nastavení a v notifikační liště lze nově vyhledat počasí. Vydaná distribuce běží na linuxovém kernelu 4.11.8.

Výchozím prohlížečem je Firefox 54 a kancelářským balíčkem LibreOffice 5.3. Výchozí Gnome se spoléhá hlavně na aplikace psané ve frameworku GTK, ale Fedora slibuje lepší zobrazení softwaru psaného v konkurenčním Qt. Uživatelé se kromě toho mohou těšit i na vizuální pozlátko v podobě nových tapet.

MMF24

Komu nevyhovuje Gnome, pro něj jsou určeny spiny s prostředím KDE Plasma, Xfce, Cinnamon, Mate, LXDE a nově i LXQt. Fedoře ale nejvíce sluší Gnome, protože na něm pracuje nejvíce lidí. A Red Hat i komunita kolem Fedory jsou hlavními přispěvateli do Gnome.

Fedora má také silnou českou základnu nejen díky tomu, že brněnská pobočka Red Hatu zaměstnává stovky lidí. Místní komunita tak při příležitosti vydávání nových verzí pořádá releasy party v Brně a Praze. Ty nadcházející proběhnou začátkem srpna, více informací najdete na mojefedora.cz.