Hlavní navigace

Je tu první menší deska pro Threadripper, ASRock X399M Taichi formátu MicroATX

5. 1. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Když AMD chystalo procesory Ryzen Threadripper na platformě X399, výrobci k tomu možná přistoupili hodně opatrně, jelikož pro ně nepřipravili zrovna velkou řadu modelů. Zprvu jich bylo jen pět, což je v kontrastu s učiněnými haldami desek pro platformu X299 (ovšem musíme pamatovat, že procesory pro ní začínají cenově níž a celkově je tedy masovější záležitostí). Modelů se socketem TR4 je stále dost málo, tu a tam ale nějaký přibude a nyní se vynořil jeden, který obzvlášť stojí za pozornost. A to první deska menší než ATX, základovka od firmy ASRock v provedení MicroATX.

Tento model se jmenuje X399M Taichi a bude šikovný tam, kde chcete použít menší skříň, jelikož MicroATX nemá tolik rozšiřujících pozic PCI Express (rozměr je 24,4 × 24,4 cm místo 30,5 × 24,4 cm u ATX), které dnes obecně nejsou zas tak využívány. Není ale zdaleka tak omezený jako formát Mini-ITX, do kterého se ovšem asi socket TR4 ani nijak nacpat nedá (ASRocku se podařila platforma X299, tam je však patice menší).

Deska by měla být v mnohém podobná velkému modelu X399 Taichi, od nějž přejímá výbavu a design. Zachována je zřejmě zvukovka na bázi Realteku ALC1220, dvojice gigabitových síťovek Intel a integrovaný bezdrátový modul. Deska má i konektor U.2 pro enterprise NVMe SSD a trojici slotů M.2 pro NVMe moduly, ty mají všechny k dispozici připojení PCI Express 3.0 ×4. Pro disky typu SATA je přítomno osm portů, na zadním panelu je pak dvojice portů USB 3.1, z nich jeden typu C. Zda je přítomen i konektor pro USB 3.1 na předním panelu, to bohužel nevíme. Model X399 Taichi ho nemá, takže varianta X399M Tachi dost možná také toto štěstí mít nebude.

ASRock X399M Taichi ASRock X399M Taichi

Rozdíly dané rozměry jsou zejména na dvou místech. Deska má jen tři sloty PCI Express 3.0 ×16 s vyztužením, připojené na procesor s plnou konektivitou. Poslední dva nemají mezi sebou mezeru; mezi prvním a druhým slotem je proluka. Ta teoreticky mohla být zaplněna slotem PCI Express ×1 nebo ×4, ovšem není, prostor byl zrekvírován pro jeden slot M.2.

Jen čtyři sloty pro paměti

Zbylé dva sloty M.2 jsou vertikálně uložené po pravé straně PCB, což sebou přináší hlavní slabinu modelu X399M Taichi. Jak jste si asi nemohli nevšimnout, tato deska má jen čtveřici slotů DIMM pro paměti DDR4. To vám nemusí vadit, pokud jste plánovali jen čtyři moduly, ale nelze tím pádem osadit maximální kapacitu RAM, kterou Threadrippery dovolují. S dnešními 16GB moduly se dostanete jen na 64 GB. Asi by bylo pěkné, kdyby existoval i microATX model s osmi sloty pro DDR4 a jiným umístěním slotů M.2. Ať už „na stojáka“, nebo třeba na zadní stranu PCB jako u Mini-ITX desek (což pravda není ideální pro hodně hřející typy).

KL24

Napájecí kaskáda má podle tiskové zprávy ASRocku 11 fází a zdá se, že by tak mohla být stejná jako na ATX modelu Taichi. Hodně podobně vypadá i její chlazení, s menším pasivem umístěným nad slotem TR4 a dalším větším pasivem umístěným mezi konektory a levé sloty pro RAM, tento druhý modul je tepelně propojen pomocí jedné heatpipe. Pro nadšence má také deska debugovací displej a zřejmě bude obsahovat i nějakou iluminaci pomocí RGB LED.

ASRock bude desku zřejmě vystavovat na CES 2018 příští týden, takže by mohly být potvrzeny některé chybějící informace. Cena a doba, kdy se začne prodávat, známá není. Tudíž zatím nevíme, zda třeba model MicroATX bude o něco levnější a učiní platformu X399 – kde jsou desky dost drahé – přístupnější.

Byl pro vás článek přínosný?