Hlavní navigace

Jedna aplikace vládne všem. Meta pokračuje ve svém plánu vzájemné spolupráce různých chatových komunikátorů

Sdílet

Zdroj: Depositphotos
Odeslat zprávu přes iMessage uživateli na WhatsApp? Podle Mety už relativně blízká budoucnost.

Meta, společnost stojící mimo jiné za komunikátory WhatsApp a Messenger, představila blíže svoji vizi o vzájemné interoperabilitě se službami třetích stran. Pro uživatele by to znamenalo možnost psát si s ostatními lidmi využívajícími jiné komunikátory podporující tuto vzájemnou spolupráci. Meta tuto funkci nazvala jednoduše „chaty třetích stran“.

Technické řešení pro chaty třetích stran bylo navrženo tak, aby co nejvíce zachovávalo soukromí a bezpečnost uživatelů a probíhalo v souladu se zákonem o digitálních trzích (DMA) platným ve všech zemích Evropské unie. Společnost se po šesti měsících vývoje a testování podělila o nové informace prostřednictvím příspěvku na blogu.

Po spuštění chatů třetích stran Meta informuje své uživatele patřičným upozorněním

Po spuštění chatů třetích stran Meta informuje své uživatele patřičným upozorněním

Autor: Meta

Jednoho dne se tak můžeme dočkat vzájemné spolupráce například mezi WhatsAppem a Messengerem s iMessage, Telegramem, Signalem, Hangouts a dalšími.

Jednoduchost a uživatelská přívětivost především

Při vývoji byla pro Metu priorita číslo jedna uživatelská jednoduchost. WhatsApp a Messenger v budoucnu obohatí nové upozornění, které uživatele informuje o dostupnosti chatů třetích stran a o tom, jak ji zapnout a jaké aplikace jsou podporovány. Uživatelé budou mít možnost vybrat si aplikace, ze kterých chtějí přijímat zprávy, a jak chtějí „spravovat doručenou poštu“.

Podle aktuálních plánů chce Meta uživatelům dát možnost volby mezi kombinovaným chatem a chaty třetích stran, případně nechat tyto dva způsoby komunikace striktně oddělené od sebe. Dočkat bychom se měli také pokročilých reakcí na zprávy, přímých odpovědí, indikátorů psaní nebo přečtení.

MMF24

Uživatelé budou mít možnost mezi kombinovanými nebo oddělenými chaty

Uživatelé budou mít možnost volby mezi kombinovanými nebo oddělenými chaty

Autor: Meta

Skupiny příští rok, volání až v roce 2027

Společně s chaty třetích stran chce Meta umožnit také vytváření skupinových chatů, jejich spuštění plánuje někdy v průběhu příštího roku. O tři roky později (tedy v roce 2027) chce společnost umožnit také hlasové nebo videohovory napříč všemi komunikátory, které se na vzájemné spolupráci dohodnou.

To však nebude nic lehkého, zejména kvůli rozdílnému způsobu zabezpečení napříč různými chatovacími aplikacemi. Pokud by například chtěla Meta propojit WhatsApp nebo Messenger s chatovací aplikací Signal, musela by nejdříve vyřešit problémy spojené se stejným signálovým protokolem a úrovní zabezpečení.

TCL představilo nové produkty s „papírovým displejem“. Smartphony a tablety dostaly zbrusu nové tlačítko Přečtěte si také:

TCL představilo nové produkty s „papírovým displejem“. Smartphony a tablety dostaly zbrusu nové tlačítko