Hlavní navigace

Jedna nabíječka pro všechny notebooky – sci-fi?

7. 7. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jedna nabíječka vládne všem, jedna jim všem káže, jedna všechny přivede. Tento princip se před pár lety začal prosazovat u mobilních telefonů a snad není daleko doba, kdy každý přístroj nabijeme skrz microUSB konektor. V budoucnu by to podobně mohlo fungovat i u notebooků: Acer, Asustek a významní tchajwanští OEM výrobci podpořili iniciativu IEEE na vytvoření jednotného standardu pro napájecí zdroje.

IEEE doufá, že tento krok povede ke snížení objemu výroby nabíječek a tudíž i odpadu, který z vysloužilých zařízení vzniká. Na unifikaci by vydělali i uživatelé, neboť by nemuseli pořizovat nový napájecí adaptér ke každému novému notebooku. Kdo naopak sjednocení nepřivítá radostně, jsou výrobci nabíječek. Kromě již zmíněného poklesu poptávky se totiž budou muset vyrovnat i s tvrdším konkurenčním prostředím a obtížnějším zajištěním odbytu.

CS24

Bohužel, než bude standard vytvořen a následně ratifikován všemi zainteresovanými stranami, bude to trvat ještě roky. Navíc nestačí pouze stanovit společný konektor, jako u mobilních telefonů. Výrobci k notebookům vyšší třídy dodávají nabíječky osazené kvalitnějšími součástkami než u levných modelů, také například výkonný herní laptop vyžaduje silnější napájecí zdroj než úsporný minibook. Sečteno a podtrženo, sehnat tu správnou nabíječku pro konkrétní přístroj nebude triviální záležitost, ani když se sjednocení podaří.

Zdroj: X-bit labs