Hlavní navigace

Jednotné nabíječky s micro USB posvětila také Evropská unie

29. 12. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Evropská komise definitivně schválila podobu jednotných nabíječek mobilních telefonů. Organizace ETSI a CEN-CENELEC totiž vydaly nové technické standardy a od začátku roku 2011 už budou hlavní výrobci uvádět nabíječky s konektorem micro USB na konci.

Výrobci se už dohodli loni v červnu, trvalo tak rok a půl, než se vyřídilo potřebné papírování. „Jsem velmi šťastný, že evropské standardizační úřady splnily rychle naše požadavky a vyvinuly technické standardy potřebné pro jednotnou nabíječku mobilních telefonů. Nyní je čas na výrobcích, aby splnili své závazky a začali prodávat mobilní telefony s novými nabíječkami,“ říká eurokomisař pro průmysl a podnikání Antonio Tajani.

Jednotná nabíječka ulehčí život nejen nám (pro několik telefonů bude stačit jedna), zároveň se sníží množství elektroodpadu při pořízení nových přístrojů, pokud budou výrobci uvádět i mobily bez nabíječek v krabici (případně je budou recyklovat).

Výrobci, kteří se zavázali nasadit jednotnou nabíječku: Apple, Emblaze Mobile, Huawei, LG, Motorola, NEC, Nokia, Qualcomm, RIM, Samsung, Sony Ericsson, TCT Mobile (Alcatel), Texas Instruments a Atmel. Překvapivý je především Apple, který se zuby nehty drží svého 30pinového dokovacího konektoru. Ten kvůli zachování zpětné kompatibility se stávajícím příslušenstvím zůstane zachován i v nových iPhonech. Apple to však může obejít redukcí. Tu sice budete muset nosit u sebe, ale závazek bude splněn. Nebo nás překvapí iPhonem 5 s micro USB?

KL24

Nutno podotknout, že sjednocení se týká pouze telefonů „data-enabled“. Sem určitě spadají smartphony (které už dnes ve většině případů micro USB stejně mají), ale hloupé telefony si také poradí s daty (ať už internet nebo přenos mezi PC). Zde však stále dominují proprietární kolíky, FastPorty a podobné hrůzy.

Zdroj: Europa.eu

Byl pro vás článek přínosný?