Hlavní navigace

Jedy v noteboocích: kdo se dostane do zelené oblasti?

16. 7. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na "ekologickou stopu" přenosných počítačů se lze dívat z několika různých úhlů - například z pohledu na energetickou náročnost při jejich provozu, na náročnost při samotné výrobě, na přítomnost toxických látek uvnitř těchto přístrojů, či na možnost ekologicky přijatelné recyklace. V tomto textu bychom se chtěli zaměřit zejména na toxické látky obsažené v noteboocích.

V roce 2006 zkoumala organizace Greenpeace několik modelů notebooků, konkrétně Acer Aspire 5670 Series, Apple MacBook Pro, Dell Latitude D810, HP Pavilion dv4000 Series, a Sony VAIO VGN-FJ Series. Podle této studie se v laptopech nachází značné procento škodlivých látek - například olovo, v některých produktech se objevily například bromové zpomalovače hoření.

Od roku 2006 již společnosti postoupily o značný krok vpřed, a v posledních letech se předhánějí v uvádění ekologických výrobků - snaha o "zelené produkty" se do značné míry stala marketingovým tahákem a byla obzvláště výrazná v období před hospodářskou krizí. Ekonomické problémy z poslední doby však tyto snahy do značné míry přibrzdily.

skladiště

Bromové zpomalovače hoření a PVC

Jaké škodlivé látky tedy notebooky obsahují? Součástí těchto přístrojů jsou například bromové zpomalovače hoření (BFR), které se přidávají do velkého množství produktů s cílem zpomalit nebo zamezit jejich zápalnost. Problémem je ovšem jejich postupné uvolňování z produktu jak po dobu jejich životnosti, tak při likvidaci - především spalováním. Mnohé BFR jsou "trvalé", akumulují se v živých organismech a mohou způsobovat vážné zdravotní problémy. Z toho důvodu byly již některé bromované zpomalovače hoření zakázány.

Materiálové složení notebooku

Dále je v počítačích přítomen PVC (Polyvinylchlorid), který patří k jedněm z nejrizikovějších plastů s potenciálem poškozovat nejen životní prostředí, ale i zdraví. Označuje se číslem 3 v trojúhelníku a stále je využíván k výrobě elektroniky. Při jeho výrobě vzniká mnoho toxických látek. Při používání PVC se mohou uvolňovat jedovaté látky, například ftaláty a při likvidaci spalováním se uvolňují rakovinotvorné dioxiny.

Průvodce zelenější elektronikou

Organizace Greenpeace referuje o přítomnosti toxických látek v elektronice již od roku 2006. Nejde samozřejmě jenom o toxiny, hodnocení je mnohem komplexnější. Výrobci jsou ohodnoceni na desetibodové škále od červené "nuly" až po zelenou "desítku" - jde o to, který výrobce se postupem času dostane nejblíže k zelené oblasti. Jedná se o mediálně poměrně úspěšnou prezentaci, společnosti jsou tak inspirovány k vývoji ekologicky šetrnějších produktů.

Průvodce zelenější elektronikou

Bylo vydáno již několik verzí tohoto Průvodce zelenější elektronikou, poslední verze je ze září roku 2006. Jak si tedy v žebříčku vedou nejznámější výrobci notebooků?

4. HP. Společnost Hewlett-Packard poskočila oproti minulé verzi z osmé pozice na čtvrtou. Nyní má počítač bez PVC a BFR (bromových zpomalovačů hoření) - konkrétně Compaq 8000f Elite. I některé další produkty HP jsou téměř bez těchto látek, například Compaq 6005 Ultra Slim, notebooky řady ProBook a notebooky řady EliteBook.

5.Samsung. Společnost se znovu dostala na přední příčky a z třináctého místa se propracoval na páté. Všechny modely telefonů a MP3 přehrávačů jsou od ledna 2010 bez BFR a od dubna 2010 i bez PVC.

6.Panasonic. Tato společnost se udržela na šesté pozici společně s firmami Motorola a Sony. Produkty Panasonicu bez PVC a bromových zpomalovačů hoření jsou zatím dostupné pouze na trhu v Japonsku.

6.Sony. Tato firma zvýšila počet bodů z 4,9 na 5,1 a připojila se tak k Motorole a Panasonicu na šestou pozici. Všechny notebooky Sony VAIO mají obaly bez bromových zpomalovačů hoření a mnoho z nich neobsahuje ani PVC. Další produkty Sony, které jsou částečně bez těchto látek, zahrnují mnoho modelů Walkmanů, navigačních systémů, videokamer a fotoaparátů.

Zonbu

Ekologický notebook Zonbu je energeticky nenáročný a stojí méně než 100 USD

9. Apple. Společnost se propadla z pátého na deváté místo s počtem bodů 4,9. Všechny výrobky Applu jsou již bez PVC a bromových zpomalovačů hoření, s výjimkou některých napájecích kabelů. Pro postup na žebříčku očekává Greenpeace od Applu jasné stanovisko o plánu opustit i další rizikové chemikálie v jeho produktech.

10. Dell. Zvedl svůj počet bodů z 4,3 na 4,9. V únoru 2009 zahájila společnost prodej monitorů řady G-Series, jejich prvního produktu kompletně bez PVC a BFR na trhu. Od roku 2007 Dell představil již více než 35 produktů se sníženým obsahem PVC a BFR, nebo úplně bez něj.

12. Acer. Propadl se o jednu příčku na jedenácté místo se stejným počtem bodů - 4,1. V roce 2010 Acer uvedl na trh další modely bez PVC a BFR - čtyři notebooky TravelMate, nový Timeline series notebook a LCD monitor (C233HL).

13. Fujitsu. Poskočilo o dvě příčky na třinácté místo se ziskem 3,9 bodů. Nadále prodává počítače pouze se sníženým obsahem PVC a BFR.

15. Lenovo. Poskočilo ze sedmnácté příčky na čtrnáctou. V současnosti má dva monitory (ThinkVision L2440x Wide a ThinkVisionL2251x) bez PVC a BFR dostupné po celém světě. Jejich produkty mají mechanické plastové díly (vnější pouzdra a kryty) bez PVC a BFR.

16. Toshiba. Klesla o dvě příčky na šestnácté místo s počtem bodů 2,3. Nemá žádné modely PC zcela bez BFR. Série notebooků Portégé 600 a modely Portégé R700 Libretto a W100 jsou pouze bez PVC (kromě externích kabelů).

Zdroj: Greenpeace, září 2010

Konkrétní příklady

Co se týká konkrétních ekologických snah, z nedávné doby lze uvést např. společnost Toshiba, jejíž notebook Portégé R600 byl vyhlášen vítězem kategorie notebooků v průzkumu "Green Electronics Survey 2008". Notebook Portégé R600 snižuje dopady na životní prostředí díky eliminaci použití olova, rtuti a některých dalších nebezpečných látek. Ultrapřenosný notebook rovněž splňuje nároky pro udělení ENERGY STAR 4.01. Displej s podsvícením pomocí LED, úsporné procesory a využití SSD (Solid State Drive) jako média pro ukládání dat rovněž přispívají k tomu, že baterie vydrží déle a celková energetická náročnost je nižší.

KontejnerV oblasti recyklace použitých elektronických zařízení mnohé podniká například organizace Asekol

MMF24

O ekologickém úsilí ve svých tiskových zprávách často informují společnosti Lenovo, Sony, nebo Asus. Posledně jmenovaná firma v nedávné době získala Ekoznačku Evropské unie a ekoznačku Ekologicky šetrný výrobek. Tyto certifikáty si vysloužilo již 20 sérií notebooků a dvě série osobních počítačů Eee Box. Nejčerstvějšími přírůstky je šest notebookových modelů - firemní notebooky B43, B53, P42, P52, dále designový model U43 s povrchovou úpravou z bambusu a multimediální notebook N43 se zvukem Bang & Olufsen.

Nezbývá než doufat, že snah o lepší environmentální přijatelnost přenosných počítačů bude stále přibývat, a společnosti se dostanou ještě blíže k "zelené oblasti".