Hlavní navigace

Musk chce na Mars, Bezos na Měsíc. Zakladatel Amazonu tam vybuduje základnu

30. 5. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce
Nejbohatší člověk světa

Jeff Bezos byl velmi úspěšný knihkupec. Jenže knihy mu byly málo, a tak z Amazonu udělal největší elektronický obchod pro všechno možné zboží. Jenže malá mu začala být i Země, proto v roce 2000 založil společnost Blue Origin na výrobu vesmírných raket a lodí.

Blue Origin se doposud zaměřoval na (sub)orbitální lety, Bezos však před týdnem oznámil, že už reálně pracuje na další fázi. Chce přistát na Měsíci a vybudovat tam základnu. Podle Bezose bychom v dlouhodobém horizontu měli přestat trápit Zemi těžkým průmyslem a přesunout těžbu na jiné planety či objekty. Měsíc je blízko a dá se na něm trénovat.

V okolí lunárních pólů by do deseti let měly přistát první expedice. V polárních kráterech se díky permanentnímu stínu zadržuje voda. Lidé by ji mohli pít a půjde z ní elektrolýzou extrahovat kyslík pro dýchání a tvorbu paliva. S připraveným energetickým řetězcem tam může vzniknout trvale obydlená základna.

KL24

TIP: Jeff Bezos testuje robotický oblek jako z Vetřelců (video)

Jeho firma připravuje kolonizační projekt Blue Moon. Bezosovi lidé chystají nové rakety a lodě, které budou schopny na povrch Měsíce dostat až 5 tun nákladu. Blue Origin chce spolupracovat s NASA i ESA, ale i kdyby partnerství s americkou či evropskou vesmírnou agenturou nevyšlo, je firma připravena projekt dokončit sama.

Byl pro vás článek přínosný?